Vijesti

Prevencija pretilosti uz pomoć prebiotika

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Prevencija pretilosti uz pomoć prebiotika

Pretilost je najsmrtonosnija bolest suvremenog doba od čijih posljedica godišnje umre više od 2,8 milijuna svjetskog stanovništva. Brojne javnozdravstvene kampanje ne uspijevaju epidemiju pretilosti staviti pod kontrolu, dok primjena lijekova izaziva širok spektar popratnih nuspojava. U novom preglednom radu znanstvenici su analizirali može li primjena prebiotika, komponenti hrane i dodataka prehrani koje podržavaju rast dobrih bakterija u crijevima, utjecati na smanjenje rizika za pretilost.

U istraživanju je analizirana primjena biljaka s visokim prebiotičkim potencijalom – cikorije, jeruzalemske artičoke, šparoge i češnjaka - koje su vrlo česti sastojak dodataka prehrani. Naime, pokazalo se da primjena prebiotika pridonosi smanjenju proupalnih lipopolisaharida (LPS) te povećanju kratkolančanih masnih kiselina (SCFA) koje djeluju blagotvorno na zdravlje crijeva i crijevnu propusnost. Prebiotičke komponente, uz to što nemaju neželjene nuspojave, dodatno pokazuju pozitivan učinak na razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola te inzulinsku osjetljivost.

Poboljšanje inzulinske osjetljivosti, održavanje poželjne glikemije, te smanjenje upalnih procesa rezultat su prebiotičke terapije zbog čega znanstvenici naglašavaju da korištenjem prebiotika ne samo da je moguće smanjiti rizik za pretilost već i za daleko kompleksniji metabolički sindrom.

Izvor: Food Research International