Bolno i nadraženo grlo – učestali problem u ljekarni

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Ana Prkačin, mag.pharm.

Promjenjivo vrijeme koje donose jesenski mjeseci često je uzrok pada imuniteta i podložnosti organizma respiratornim infekcijama

Bolno i nadraženo grlo – učestali problem u ljekarni

Najčešći problem koji se javlja kod pacijenata je nadraženo i bolno grlo, za kojeg pomoć traže u ljekarnama. Prilikom savjetovanja nužno je voditi se smjernicama, ali i prepoznati ostale bolesti i stanja kod kojih grlobolja može biti samo jedan od simptoma.    

Indikacije koje su povezane s grloboljom najčešće su laringitis (upala grkljana), faringitis (akutna upala ždrijela) i tonzilofaringitis (akutna infekcija ždrijela i/ili tonzila). Svako od tih stanja popraćeno je različitim simptomima kao što su promjena boje glasa, crveno i nadraženo grlo, otežano gutanje, osjećaj žarenja prilikom gutanja i povišena tjelesna temperatura.

Upravo različiti simptomi mogu koristiti ljekarniku pri otkrivanju uzročnika i pravilnom savjetovanju pacijenta.

Virus ili bakterija kao uzročnik grlobolje

Najčešći uzročnici grlobolje su virusi (adenovirusi, rinovirusi i virus gripe) dok se u manjem broju slučajeva razvije bakterijska upala grla (najčešći je uzročnik beta hemolitički streptokok grupe A).

Respiratorne infekcije tijekom godine odgovorne su za svaki peti posjet liječniku, dok se u zimskim mjesecima taj broj značajno povećava (70% posjeta liječniku). Podatak koji dodatno zabrinjava je da su respiratorne infekcije razlog za 75% globalne potrošnje antibiotika u razvijenim zemljama.

Uloga ljekarnika od ključne je važnosti u racionalizaciji potrošnje antibiotika koji se često propisuju na inzistiranje pacijenata. Pravilnim savjetovanjem ljekarnik utječe na odluku pacijenta o odlasku liječniku, pridonosi racionalizaciji troškova zdravstvenog sustava i, najbitnije, utječe na smanjenje razvoja rezistencije na antibiotike, koja se sve češće javlja zbog njihove zlouporabe.

Kako bismo identificirali bolesnike s virusnim infekcijama, potrebno je postaviti četiri pitanja (prema ISKRA smjernicama):
1. Ima li pacijent tjelesnu temperaturu iznad 38˚C?

2. Postoji li eksudat na tonzilama?

3. Jesu li limfni čvorovi na vratu bolni i otečeni?

4. Jesu li kod pacijenta odsutni kašalj i kataralni simptomi?

Ako je većina odgovora na ta pitanja negativna, ljekarnik pristupa savjetovanju pacijenta i preporučuje simptomatsku terapiju. U slučaju većine pozitivnih odgovora pacijenta treba uputiti liječniku.

 

Biljke kao saveznik u simptomatskom liječenju grlobolje

U savjetovanju samoliječenja od velike pomoći su preparati koji sadrže ekstrakte biljaka, dostupni u obliku sirupa, pastila i sprejeva za grlo.

Prilikom savjetovanja pacijenata o korištenju sirupa važno je utvrditi vrstu i jačinu kašlja. Ovisno o problematici, ljekarnik će posegnuti za sirupom jaglaca ako je potrebno izbaciti sluzi, ili pak za sirupom bijelog sljeza, trpuca i islandskog lišaja ako je potrebno obložiti sluznicu i spriječiti suhi nadražajni kašalj.

Svakako je poželjno pacijentima savjetovati i pastile za grlo koje se mogu uzimati više puta na dan. Zbog praktičnosti njihove upotrebe postiže se i dobra suradljivost.

Biljni ekstrakti koje možemo pronaći u pastilama najčešće su ekstrakt kadulje čije aktivne tvari (eterično ulje, trijeslovine i gorke tvari) osiguravaju protuupalno, antiseptičko i adstrigentno djelovanje, zatim ekstrakti islandskog lišaja, bijelog sljeza i divizme također svojim aktivnim sastojcima oblažu upaljenu sluznicu i djeluju antibakterijski, dok će saponini divizme osigurati lakšu razgradnju i izbacivanje sluzi.

Zeleni propolis - snaga fenolnih kiselina

Pripravci koji sadrže propolis tradicionalno se koriste u liječenju grlobolje. Zeleni propolis je proizvod koji prikupljaju pčele iz brazilske biljke Baccharis dracunculifolia koja raste u amazonskoj regiji, gdje nema rizika od onečišćenja ili liječenja pesticidima. Proizvodi su apsolutno "čisti", bez PAH-a i onečišćenja.

S obzirom na različito geografsko porijeklo, značajna je razlika i u kemijskom sastavu. Zeleni propolis, za razliku od europskog, ima više fenolnih kiselina, posebice artepilina C, koje imaju jača antibakterijska, protuupalna, antioksidativna i antimikotična svojstva te pružaju bržu i učinkovitiju pomoć kod grlobolje.

Prilikom rješavanja grlobolje svakako je dobro posegnuti za kombiniranim preparatima koji svojim sastavom omogućuju sprečavanje daljnjeg razvoja infekcije i njezino liječenje, ali i oblažu i zacjeljuju nadraženu sluznicu.

Uz savjetovanje pacijenata o preparatima koji će im olakšati trenutne simptome i spriječiti daljnji razvoj bolesti, svakako je važno skrenuti im pozornost na potrebu pojačane hidratacije, odmora i izbjegavanja loših životnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkohola.

 

YASENKA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner