Vijesti

Omega masne kiseline u trudnoći i tijekom dojenja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Omega masne kiseline u trudnoći i tijekom dojenja

Trudnice koje unose visoku razinu omega-3 masnih kiselina pomažu djeci da razviju zdravu mikrobiotu i održavaju normalnu tjelesnu masu tijekom života, pokazala su nedavna istraživanja provedena na miševima. Istraživanjem je utvrđeno da uravnotežene razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina majki u trudnoći ili tijekom dojenja pozitivno utječu na zdravlje crijeva potomaka. Naime, potomci miševa s većom razinom omega-3 masnih kiselina u vrijeme dojenja mnogo su lakše održavali optimalnu tjelesnu masu kasnije tijekom života.

Ako je majka tijekom trudnoće ili dojenja unosila previše omega-6 masnih kiselina, došlo je do upalnih pojava u krvi njenih potomaka. Potomci su također imali i veću količinu nezdravih bakterija u crijevima što je u konačnici dovelo i do rasta njihove tjelesne mase. S druge strane, ako je majka tijekom dojenja imala uravnoteženu i optimalnu razinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, crijeva njenih potomaka bila su zdravija, s obiljem poželjnih bakterija. Utjecaj majčinih razina masnih kiselina na zdravlje crijevne mikrobiote potomaka protegnuo se čak dok potomci nisu dosegnuli odraslo doba.

Dobiveni podaci znanstvenicima su dali nove informacije o još jednom načinu na koji raste tjelesna masa i nastaju metaboličke bolesti, a na to se može utjecati već u samoj trudnoći majke i njenom pravilnom prehranom.

Izvor: BMC Microbiome