Vijesti

Nori alge mogu mijenjati sastav mikrobiote

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Nori alge mogu mijenjati sastav mikrobiote

Određeni ugljikohidrati iz nori alge mogli bi dovesti do promjena u crijevnoj mikrobioti tako da potaknu proliferaciju pojedinih probiotičkih sojeva koji će poboljšati zdravlje. Istraživanje je provedeno na miševima kako bi se utvrdilo je li moguće manipulirati i potaknuti proliferaciju ciljanog soja bakterija uvođenjem određenih prehrambenih namirnica.

Znanstvenici su posjetili postrojenje za obradu otpadnih voda s ciljem da pronađu bakterije roda Bacteroides koje imaju sposobnost probave nori alge, namirnice koja se vrlo rijetko konzumira u zapadnim populacijama. Izdvojili su one bakterije koje mogu probaviti ugljikohidrat pod imenom porfiran koji se nalazi u nori algama. Zatim su tri skupine laboratorijskih miševa izložili bakterijama. Dvjema skupinama uništili su crijevnu mikrobiotu i zamijenili je onom iz zdravih ljudi, dok je treća imala uobičajenu crijevnu mikrobiotu miševa.

Miševe su hranili normalnom mišjom hranom te su utvrdili da su sojevi Bacteroides nastanili miševe dviju skupina u ograničenoj mjeri, dok ih je jedna skupina u potpunosti odbacila. No kada su miševe hranili nori algom bogatom porfiranom, soj Bacteroides nastanio se u velikom broju u svim miševima. Populacija bakterija ovisila je o količini algi kojom su ih znanstvenici hranili.

Napredak u znanosti, osobito u području manipulacije crijevne mikrobiote, znanstvenike dovodi korak bliže pronalasku personaliziranih zdravstvenih rješenja.

Izvor: Nature