Vijesti

Nedostatak vitamina D povećava rizik od dijabetesa

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Nedostatak vitamina D povećava rizik od dijabetesa

Novo istraživanje pokazalo je da bi osobe s nedostatkom vitamina D mogle imati vrlo visok rizik od razvoja dijabetesa. Za to su istraživanje znanstvenici proučili podatke 903 zdrave odrasle osobe prosječne dobi 74 godine, bez naznaka predijabetesa ili dijabetesa. Ispitanicima su izmjerene razina vitamina D u krvi i glukoze u plazmi, te je proveden test oralne podnošljivosti glukoze (OGTT). Kroz nekoliko je godina kod 47 ispitanika otkriven dijabetes, a 337 ih je bilo u stanju predijabetesa.

Znanstvenici su za zdravu razinu 25-hidroksi vitamina D u krvnoj plazmi odredili najmanje 30 ng/L. Otkrili su da se rizik za razvoj dijabetesa smanjuje s višom razinom vitamina D u krvi, što znači da osobe koje imaju nedostatak vitamina D, odnosno manje od 30 ng/L, imaju i mnogo veći rizik od razvoja dijabetesa.

Potrebna su dodatna istraživanja kojima će se utvrditi mogu li povišene razine 25-hidroksi vitamina D u krvi spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2, odnosno prijelaz iz predijabetesa u dijabetes.

Izvor:PLOS One