Vijesti

Poželjne masti čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sustava

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Poželjne masti čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sustava

Konzumacija ribljeg ulja i ulja divljeg lana može rezultirati boljim statusom lipoproteina. U dvanaestotjedno finsko istraživanje bilo je uključeno 79 ispitanika starosti od 40 do 72 godine s dijagnosticiranim poremećajem u metabolizmu glukoze. Ispitanici su nasumično raspoređeni u četiri skupine: ulje divljeg lana, masna riba, nemasna riba i kontrolna skupina. Ispitanicima iz skupina „masna i nemasna riba“ dato je da konzumiraju ribu, ovisno o udjelu masti, četiri puta tjedno. S druge strane, ispitanici skupine „ulje podlanka“ konzumirali su svakodnevno 30 mililitara ulja podlanka, dok je ispitanicima iz kontrolne skupine ograničena konzumacija ribe na jedan put tjedno, te im je zabranjena konzumacija svih ulja bogatih alfa-linolenskom masnom kiselinom.

Rezultati su pokazali da je u skupini „masna riba“ zabilježeno povećanje veličine i sastava dobrog kolesterola (HDL-a) dok je u skupini „ulje divljeg lana“ zabilježeno smanjenje brojnosti prekursora za štetni kolesterol (LDL). Zaključno, znanstvenici vjeruju da konzumacija namirnica i dodataka prehrani koji sadrže dugo- i srednjelančane masne kiseline može smanjiti ukupni rizik za bolesti srca i krvožilja.

Izvor: Molecular Nutrition& Food Research