Vijesti

Dodatak koji bi mogao usporiti stanične procese starenja?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Dodatak koji bi mogao usporiti stanične procese starenja?

Novi dodatak prehrani - nikotinamid ribozid (NR)- posjeduje sposobnost pokretanja biokemijskih puteva koje pokreće i kalorijska restrikcija, čime ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca i krvožilja te usporavanje procesa starenja. U ukriženom istraživanju koje je uključilo 24 ispitanika starosti 55 do 79 godina, ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Ispitanici prve skupine prvih su 6 tjedana dobivali placebo, a zatim sljedećih 6 tjedana po 1.000 mg NR-a na dan. Druga skupina ispitanika je tijekom prvih 6 tjedana dobivala istu dozu NR, a potom placebo.

Rezultati su pokazali da korištenje NR-a rezultira 60%-tnim povećanjem koncentracije koenzima NAD+ i smanjenjem vrijednosti krvnog tlaka za čak 10% kod ispitanika s blago povišenim krvnim tlakom. Slično kao i u kalorijskoj restrikciji, povećana koncentracija NAD+ aktivira skupinu enzima nazvanih sirtuini čija se brojnost smanjuje starenjem, a djeluju kao precizni regulatori staničnog života. Stoga se ponovna aktivacija sirtuina smatra jednim od načina na koji bi se mogli usporiti stanični procesi starenja.

Iako primjena NR-a kao dodatka prehrani nudi obećavajuće rezultate kod pacijenata s krvožilnim bolestima, potrebna su dodatna klinička istraživanja kako bi se definirala učinkovitost i sigurnost inovativnog dodatka prehrani.

Izvor: Nature Communications