Vijesti

Koenzim Q10 može usporiti proces starenja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Koenzim Q10 može usporiti proces starenja

Prema zaključcima novog istraživanja starije osobe koje uzimaju antioksidans koenzim Q10, mogu ublažiti negativne krvožilne promjene povezane sa starenjem u samo 6 tjedana. Kliničko ukriženo istraživanje uključilo je 20 zdravih muškaraca i žena starosti 60 do 79 godina. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine – prva je dobivala 20 mg koenzima Q10 na dan, a druga placebo.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su dobivali dodatak prehrani s koenzimom Q10 došlo do povećanja širine stijenke arterija za 42% što se odrazilo i na smanjenje rizika za bolesti srca i krvožilja za 12%. Dodatno, povećana propusnost krvnih žila postignuta spomenutim dodatkom prehrani kronološki je ''pomladila'' žile za 15 do 20 godina.

Iako naglašavaju da su redovita tjelesna aktivnost i konzumacija nutritivno poželjnijih namirnica ključ za očuvanje zdravlja srca i krvožilja, znanstvenici vjeruju da bi ispitivani dodatak prehrani mogao poslužiti kao svojevrsna nadopuna prehrani, osobito kod osoba s povećanim rizikom obolijevanja.

Izvor: Hypertension