Vijesti

Lutein povezan s razinom inteligencije?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Lutein povezan s razinom inteligencije?

Veća gustoća makularnog pigmenta ili pigmenta žute pjege povezana je s višom razinom IQ-a, odnosno s većom inteligencijom, pokazalo je novo istraživanje koje je mjerilo koncentraciju luteina u oku i mozgu.

Ranija su istraživanja već povezala višak masnog tkiva s lošom kognitivnom funkcijom i zdravljem mozga, no ovo je istraživanje prvo koje se bavilo utjecajem masnog tkiva i makularnog pigmenta na kognitivne sposobnosti.

Znanstvenici su u svrhu istraživanja utvrdili gustoću makularnog pigmenta i unos luteina i zeaksantina prehranom i dodacima prehrani, a procijenili su i razinu inteligencije 114 ispitanika s pretilosti ili prekomjernom tjelesnom težinom, u dobi od 25 do 45 godina. Analizom dobivenih podataka utvrđena je obrnuta povezanost gustoće makularnog pigmenta i postotka masnog tkiva; točnije, kod osoba s većim postotkom masnog tkiva uočena je manja gustoća makularnog pigmenta, i obrnuto. Nadalje, osobe s većom gustoćom makularnog pigmenta imale su i višu razinu IQ-a i fluidne inteligencije, odnosno sposobnosti da razmišljaju kreativno u svakodnevnim izazovima. Nije uočena korelacija između gustoće makularnog pigmenta i kristalizirane inteligencije, ili sposobnosti da se koriste informacije naučene kroz život.

Otkriće korelacije između gustoće makularnog pigmenta i inteligencije, znanstvenicima daje priliku pomoći pretilim osobama suzbiti kognitivne poremećaje uz pomoć pravilne prehrane i dodataka prehrani.

Izvor: Nutrients