Vijesti

Može li beta-glukan smanjiti propusnost crijeva?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Može li beta-glukan smanjiti propusnost crijeva?

Novo istraživanje pokazalo je da dodatak prehrani koja sadrži beta-glukan može smanjiti propusnost crijeva. Sastojak pod nazivom Wellmune prebiotičko je vlakno s beta-glukanom, proizvedeno iz pekarskog kvasca, a njegovim istraživanjem znanstvenici su otkrili da smanjuje propusnost epitela i crijevnih resica koje apsorbiraju hranjive tvari.

Ranija istraživanja pokazala su da kronični i akutni stres mogu izazvati degranulaciju mastocita što dovodi do slabljenja crijeva. Tako dolazi do veće propusnosti crijeva koja može utjecati na razvoj mnogih kroničkih bolesti.

Proučavanjem novostvorenog dodatka prehrani znanstvenici su otkrili da on blokira degranulaciju mastocita te tako sprječava slabljenje crijevne barijere. Pretpostavljaju da bi djelotvornost tog sastojka na zdravlje crijeva, kod osoba koje ne pate od upalne bolesti crijeva, mogla bi biti i mnogo značajnija.

Ta je studija znanstvenicima dala bolji uvid u način na koji stanice i beta-glukan međusobno djeluju u crijevima, no potrebna su im daljnja istraživanja da bi utvrdili točne mehanizme djelovanja novostvorenog dodatka prehrani kod štetnog učinka stresa na zdravlje crijeva.

Izvor: Inflammatory Bowel Disease