Koji oblik magnezijeve soli osigurava optimalnu apsorpciju?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Manca Švigelj

Svi pripravci s magnezijem nisu jednako učinkoviti - razlikuju se po stupnju biološke raspoloživosti i mogućnosti apsorpcije

Koji oblik magnezijeve soli osigurava optimalnu apsorpciju?

Magnezij je jedan od osnovnih minerala koji tijelo ne proizvodi samo, pa ga treba unositi hranom, ili nadoknađivati. Međutim, svi pripravci s magnezijem nisu jednako učinkoviti - razlikuju se po stupnju biološke raspoloživosti i mogućnosti apsorpcije.

Magnezij spada u najvažnije minerale koje sadrži stanica te je nužan za njezino normalno djelovanje, za proizvodnju energije, za gradnju i razgradnju ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Sastavni je dio krvne plazme i potreban je za kontrakciju mišića, uključujući srčani mišić. Najviše, gotovo 70 posto magnezija nalazi se u kostima, budući da je potreban za normalan rast i strukturu kostiju.

Magnezij je kofaktor u više od 500 enzimskih reakcija i utječe na aktivnost više od 300 enzima. Djeluje kao protuion za energetski bogat adenozintrifosfat (ATP) koji nastaje oksidacijom masnih kiselina. Magnezij je važan za strukturne funkcije bjelančevina, nukleinskih kiselina i za reakcije mitohondrija koji proizvode staničnu energiju. Također je prirodni antagonist kalcija. Magnezij modulira signalne transdukcije inzulina i stanične proliferacije, a ima i antiapoptozne značajke.

 

 

Uzroci nedostatka magnezija

Za nedostatak magnezija prije svega mogu biti krivi neuravnotežena prehrana i stres, jer ne osiguravaju zadovoljavajuću apsorpciju magnezija u tijelo. Također su to i neka fiziološka stanja, na primjer proljev, povraćanje, često pijenje alkohola, šećerna bolest i poremećaji rada štitnjače. Uzrok može biti i pojava parazita i kandide, ili uzimanje nekih lijekova (npr. diuretika, kemoterapeutika, inhibitora protonske pumpe i antibiotika).

Veće smetnje zbog nedostatka magnezija osjećaju dijabetičari, bolesnici s celijakijom i starije osobe – osobito zato što se stanični metabolizam s godinama usporava i apsorpcija iz hrane je lošija. Više magnezija trebaju unositi trudnice i dojilje, te sportaši, jer je magnezij nužan za regeneraciju.

 

Organski oblici magnezijevih soli imaju najvišu biološku raspoloživost

Organski oblici magnezijevih soli (citrat, askorbat, malat, laktat, glukonat, aspartat) bolje se apsorbiraju u tijelu od anorganskih (karbonat, oksid, klorid, fosfat, sulfat). Dokazano je da je samo organski vezani magnezij u obliku citrata ili aspartata raspoloživ na staničnoj razini, te da se anorganske soli magnezija kao što su magnezijev karbonat i oksid, doduše resorbiraju u krv, ali nisu raspoložive ostalim tkivnim stanicama.1

 


Zaključak

Magnezij je četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu i vrlo je važan za zdravlje. U pripravcima se najčešće nalazi u obliku oksida ili citrata. Glavna razlika među njima je u apsorpciji; oksid se, naime, gotovo i ne može apsorbirati, a magnezijev citrat se vrlo dobro apsorbira. Magnezijev citrat ima brojne povoljne učinke, osobito na mišiće i tkiva, jer se apsorbira u stanice, a u njima se odvijaju biokemijski procesi.

 

Literatura:

1.Rylander R., Bioavailability of Magnesium Salts – A Review. Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, 2014, 4, 57-59 

2. Walker AF et al., Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnesium Research 16:183-191 (2003)

3. Protina, data on file. 2016 


www.diasporal.hr

 

VIVALIS PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz