Biosolis

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Organska linija zaštitnih sredstava koja štiti čovjeka od sunca i zemlju od čovjeka

 
Biosolis

Topli sunčani dani i izlaganje kože suncu svakim su nam danom sve bliže. Unatoč blagodatima koje sunce pruža, poput poticanja sinteze vitamina D, valja imati na umu da je ono, odnosno UV zračenje koje emitira, jedan od najvećih neprijatelja kože. Pretjerano izlaganje kože suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala, a oni vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira pojavom bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. No, ono što zabrinjava još više su unutarnja oštećenja koja povisuju rizik od karcinoma kože.

Svi dobro znaju da se u današnje vrijeme treba adekvatno zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Preporuka dermatologa, koju valja shvatiti ozbiljno, je izbjegavanje direktnog izlaganja suncu od 11-16  sati, odnosno, u razdoblju kada je ono najjače. Upozorenje je osobito važno za djecu mlađu od tri godine, koju se nikad ne smije izlagati direktnom suncu. Pokrivanje glave šeširom, nošenje naočala i lagane odjeće od prirodnih materijala, provjerene su metode zaštite kože.

U razdoblju kada je koža izložena suncu, osnovna mjera zaštite podrazumijeva upotrebu krema sa zaštitnim faktorom, i to primjereno tipu kože.

 

Krema za sunčanje s UVA i UVB zaštitom

Dok izlažemo kožu suncu do nje dopiru dvije vrste sunčevih zraka: UVA i UVB zrake. UVB zrake prodiru do epidermisa, zaslužne su za tamnjene kože, ali i za opekline od sunca, ako koža nije primjereno zaštićena. Znatno opasnijima smatraju se UVA zrake, budući da prodiru do dermisa gdje uzrokuju nevidljiva stanična oštećenja te dugoročno povisuju rizik od karcinoma kože.

SPF (Sun Protection Factor) faktor jedan je od elemenata koji određuju  učinkovitost kreme za sunčanje. Radi se o oznaci kojom se obilježava koliko se vremena može provesti na suncu sa zaštitnim sredstvom, a da je pritom koža zaštićena od opeklina. Jasno, viši zaštitni faktor pruža dulju zaštitu, iako valja imati na umu da te oznake nisu posve točne, odnosno u obzir treba uzeti i tip kože, te godišnje doba.

Europske institucije izradile su tablicu za razinu zaštite koju pružaju preparati ovisno o SPF-u:

 • SPF 6-10 : niska  razina zaštite
 • SFP 15-25 : srednja razina zaštite
 • SPF 30-50 : visoka razina zaštite
 • SPF 50+ : vrlo visoka razina zaštite

Valja naglasiti da se većini tipova koža preporučuje visoka razina zaštite, odnosno SPF 30 do SPF 50. Samo osobe s tamnom kožom mogu koristiti SPF 15-25. Također, osjetljiva dječja koža treba vrlo visoku razinu zaštite, odnosno SPF 50+.

 

Zašto odabrati kremu s mineralnim filterima za zaštitu kože od UV zračenja?

Prema načinu zaštite, preparati za zaštitu od sunca sadrže kemijske ili mineralne filtere koji štite od UVA i UVB zraka, a djeluju na dva potpuna različita načina. Kemijski filteri apsorbiraju UV zračenje te ih djelomično filtriraju, no manji dio UV zraka ipak prodire u kožu. Dodatni nedostatak kemijskih filtera čini da ih koža upija, a istraživanjima se pokazalo da mogu biti toksični, odnosno da mogu u organizmu djelovati kao endokrini disruptori zbog čega se postavlja pitanje njihove sigurnosti. Zabrinjava i činjenica da kemijski filteri u preparatima imaju devastirajući učinak na okoliš, pa danas znamo da su osobito štetni za koraljne grebene.

Mineralni faktori, s druge strane, djeluju kao fizička barijera koja reflektira UV zrake, onemogućavajući im da prodru do kože. Djelovanje mineralnih filtera je trenutno, za razliku od kemijskih koji se prvo trebaju upiti u kožu, pa štite tek nakon 30 minuta. Kao mineralni filteri koriste se titanov dioksid (TiO2) i cink oksid (ZnO) koji ne izazivaju iritacije i smatraju se iznimno sigurnim za primjenu u proizvodima za sunčanje, osobito ako nisu prisutni u obliku nanočestica. Naime, postoji bojazan da nanočestice  iz krema mogu prodrijeti u kožu i djelovati štetno. Međutim, novije studije uglavnom ne potvrđuju spomenute štetne učinke. Ipak, najsigurnijima za zdravlje smatraju se mineralni filteri bez nano čestica, jer nisu toksični i ne apsorbiraju se u kožu, pa su prema njoj i puno nježniji od kemijskih fiiltera. Također ne štete morskim organizmima, pa se smatraju ekološkim proizvodom.

Zaštitna barijera koju stvaraju mineralni filteri čini ih vrlo prikladnim za zaštitu kože dojenčadi, male djece, trudnica, osoba starije dobi i općenito osjetljive kože.

 

Osobitosti BioSolis linije

Na hrvatskom tržištu dostupna je inovativna i ekološka Biosolis linija za zaštitu od sunca. U svojim proizvodima Biosolis ujedinjuje prirodni, mineralni filter, biljna bio ulja i njegujuću snagu Aloa vere u vrlo učinkovitu, sigurnu zaštitu od sunca, te UVA i UVB zraka.

 

Osnovne karakteristike proizvoda su:

 • bez nano čestica, bez parabena, parafina i sintetskih mirisa,
 • na bazi mineralnih filtera,
 • pruža visoku zaštitu od sunca, UVA/UVB zraka,
 • pogodan za cijelu obitelj i sve tipove kože,
 • na bazi biljke Aloe vera, biljnih ulja i drugih prirodnih sastojaka,
 • vodootporan, nemasne teksture, lako se nanosi i brzo upija,
 • ne ostavlja bijeli trag,
 • ne remeti endokrini sustav,
 • biorazgradiv.

 

Svi Biosolis proizvodi sukladni su Cosmetics Europe i američkim FDA pravilnicima za kozmetiku za zaštitu od sunca, imaju Ecocert Greenlife i Cosmebio ekološke certifikate, a SPF i UVA razinu zaštite kontrolira neovisni laboratorij.

 

Vrijedni sastojci u Biosolis liniji zaštitnih sredstava

Osim zaštite kože mineralnim filterima, značajka Biosolis linije proizvoda su sastojci koji kožu hrane i njeguju. Ključni aktivan sastojak je biljka Aloe vera, uz organska biljna ulja poput ulja karanje, repice, avokada, jojobe, arganovog ulja itd.

Aloe vera je cijenjena ljekovita biljka koja se već više od 2.000 godina koristi za prirodnu njegu kože, a posebno kao pomoć za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu. Riječ je o tropskoj biljci, prepoznatljivoj po mesnatim i zubatim listovima koji rastu iz niske stabljike. Iako podsjeća na kaktus, zapravo pripada porodici ljiljana.

Iz Aloe vera izolirano je više od 75 aktivnih sastojaka, uključujući brojne vitamine, minerale, enzime, aminokiseline, polifenole, sterole, masne kiseline i polisaharide. Upravo se polisaharidima koji se nalaze u gelu izoliranom iz lišća najčešće pripisuju pozitivna svojstva aloe, iako danas prevladava mišljenje da svi sastojci djeluju sinergijski.

Aloji se pripisuje sposobnost hidracije kože već tisućama godinama, a danas je zahvaljujući nizu istraživanja dobro poznato da njena upotreba pomaže koži da veže vlagu i na taj je način održava mekom, nježnom i podatnom. 

 

www.a-1.hr

BIOSOLIS PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner