Sunce nije neprijatelj kože

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: prim.dr. Sanja Gregurić, spec. dermatovenerolog, laserski kirurg i mikronutricionist, Specijalistička dermatovenerološka ordinacija, www.dermolab.hr

Za zaštitu od sunca potrebni su antioksidansi, jer daju zaštitu i na površini kože i u dubljim strukturama za koje nema drugog načina zaštite 

Sunce nije neprijatelj kože

Većina vidljivog starenja kože posljedica je izlaganja suncu. UV zrake djeluju na sve slojeve kože smanjujući njezinu elastičnost, oštećuju kolagen i potiču stvaranje bora i hiper ili hipopigmentacija. Brojna znanstvena i klinička istraživanja pokazala su da - koliko starije izgledamo od svoje prave dobi, toliko smo se intenzivno i dugotrajno izlagali suncu.

Najpoznatiji je učinak UVA zraka. Koliko su one moćne govori činjenica da prodiru i do 40 m u dubinu mora, za razliku od UVB zraka koje prodiru oko 1 m. UVA zrake prodiru i kroz neobojeno staklo. Njima smo izloženi čitave godine, dok UVB primamo od proljeća do jeseni.

Iako se, na sreću, dio UV zraka odbija od kože, ipak dio prodire u nju potičući stvaranje slobodnih radikala koji na taj način oštećuju DNK stanice. I ostale stanične strukture kao što su kolagen i elastin oštećuju se na isti način, nastaje upala i mijenja se imunološki odgovor.

Tvrtka Pileje patentirala je molekulu naziva Porphyral HSP, dobivenu iz jestive crvene alge Porphyra umbilicalis, s ciljem smanjenja oštećenja na DNK stanicama i zaštite samih stanica. Crvena alga stvara mikrosporinu slične aminokiseline koje direktno apsorbiraju UV zračenja. Klinički je dokazano da Porphyral HSP povećava otpornost na slobodne radikale i smanjuje oštećenja na DNK stanicama  izazvana UV zračenjem.

Proizvodi tvrtke Pileje Prote0choc kapsule i Porphyral HSP DERM krema, sadrže molekulu Porphyral HSP i ulje boražine (Borago officinalis) - kombinaciju namijenjenu za brže i uspješnije zacjeljivanje kože površinski, ili tkiva dubinski. Kapsule i krema preporučuju se u akutnim fazama opeklina od sunca i/ili kod alergija na sunce. Porphyral HSP DERM krema može se koristiti i kod suhe i iritirane kože.

S druge strane, UVB zrake stimuliraju proizvodnju vitamina D koji je neophodan za funkcioniranje svih naših stanica i održavanje brojnih tjelesnih funkcija. Također stimuliraju melanocite odgovorne za proizvodnju melanina koji daje lijepu i dugotrajnu boju osunčanoj koži. No, proizvodnja melanina je posljedica oštećenja DNK stanica. Dakle što je boja ljepša i tamnija, to je i veće oštećenje DNK u stanicama kože. Izrazito intenzivno izlaganja UVB zrakama rezultirat će sunčanim opeklinama.

UVA zrake prodiru u kožu dublje od UVB zraka. One oštećuju sve strukture dermisa, uključujući kolagen i elastin. Iako UVA zračenje ne potiče tamnjenje i ne stvara sunčane opekline, nije nimalo bezazleno i odgovornije je za starenje kože nego UVB zračenje.

Oštećenja kože izazvane suncem ili dermatohelioze zahvaćaju sve bitne strukture, a svrstavamo ih u nekoliko skupina: 

  1. aktinička keratoza - nastaje kao posljedica poremećene arhitektonike epidermisa
  2. hiperpigmentacije kao posljedica aktivacije melanocita i histiocita
  3. solarna elastoza - nastaje kao posljedica oštećenja elastičnih i kolagenih vlakana u dermisu
  1. teleangiektazije (proširene kapilare) – posljedica su atrofije kože, ali i oštećenja stijenki žila
  2. solarni komedoni nastaju kao posljedica oštećenja žlijezda lojnica

Unatoč tome, sunce nam je potrebno i osjećamo se bolje kada nas ugrije, a osunčani izgledamo ljepše i zdravije. Potpuna zaštita od sunca jednako je nezdrava kao i pretjerano izlaganje. Učestalo i obilato korištenje preparata za zaštitu od sunca onemogućit će sintezu vitamina D, a može i loše djelovati na hormonalnu ravnotežu u organizmu. Ne treba zaboraviti da sve što se nanosi na kožu vrlo brzo završi u cirkulaciji. 

Da bismo se mogli zdravo izlagati suncu, potrebni su antioksidansi. Jednom uneseni svježim voćem i povrćem, ili suplementacijom, vrlo brzo ulaze u krvotok i dolaze do svih struktura kože. Daju zaštitu ne samo na površini kože već i u dubljim strukturama za koje nema drugog načina zaštite.

Tvrtka Pileje osmislila je idealnu kombinaciju sastojaka: ekstrakt paprati Polypodium leucotomos, patentiranu molekulu tvrtke Pileje Porphyral HSP® te vitamine C i E. Te ciljane aktivne molekule pružaju stanicama TROSTRUKU ZAŠTITU od UV zraka, a sadržane su u proizvodu Dermobiane Solaire. Ekstrakt paprati Polypodium leucotomos ima fotoprotektivno djelovanje, jer sadrži fotobiološke filtere. Ta kombinacija štiti stanice od starenja i oštećenja koje uzrokuju UV zrake, ali se, osim kao zaštita, preporučuje i kao priprema kože prije izlaganja suncu, jer smanjuje mogućnost pojave alergijskih reakcija na sunce, fotodermatitisa i crvenila.

Za dodatne informacije i savjetovanje kontaktirajte nas na Ro.Ra Natura savjetovalištu, putem web stranice www.roranatura.hr, ili FB stranice „Želim zdravlje by Ro.Ra. Natura“.

 

 RO.RA.NATURA PROMO

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner