Vijesti

Kurkumin može poboljšati pamćenje i raspoloženje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kurkumin može poboljšati pamćenje i raspoloženje

Svakodnevni unos kurkumina putem dodatka prehrani može poboljšati pamćenje i raspoloženje osoba s blagim gubitkom pamćenja izazvanim starenjem, pokazalo je nedavno istraživanje. U njemu je sudjelovalo 40 odraslih osoba s blagim gubicima pamćenja. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine – placebo skupinu i skupinu koja je dva puta na dan tijekom 18 mjeseci dobivala 90 mg kurkumina. Prije početka istraživanja ispitanici su prošli kognitivno ispitivanje koje se zatim ponavljalo svakih 6 mjeseci. Znanstvenici su na početku i na kraju istraživanja ispitanicima izmjerili razine kurkumina u krvi te su ih podvrgnuli računalnoj tomografiji (CT) glave kako bi procijenili zdravlje njihova mozga mjerenjem razina proteina tau i amiloida.

Rezultati istraživanja nakon 18 mjeseci uputili su na poboljšanje u pamćenju od 28% kod osoba koje su uzimale kurkumin, popraćeno s blagim poboljšanjem raspoloženja. Također, analizom CT slika glave znanstvenici su uočili smanjenje akumulacije naslaga u regijama mozga zaslužnim za raspoloženje i pamćenje.

Znanstvenici zaključuju da bi višegodišnje uzimanje sigurne doze kurkumina moglo rezultirati značajnim blagodatima za kognitivne sposobnosti. Upravo zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava kurkumin je svrstan na popis potencijalne terapije kod depresije i Alzheimerove bolesti.

Izvor: The American Journal of Geriatric Psychiatry