Vijesti

Ulje podlanka bogato omegom-3

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ulje podlanka bogato omegom-3

Ulje podlanka bogato je omega-3 masnim kiselinama, osobito alfa-linolenskom za koju je otprije poznato da može smanjiti rizik od različitih bolesti srca i krvožilja. U aktualnoj studiji znanstvenici su promatrali kako konzumacija ulja podlanka, masne ribe i mršave ribe utječe na profil lipida i manje upale kod osoba s narušenim metabolizmom glukoze.

Dvanaestotjedno istraživanje uključilo je 79 ispitanika starosti 40-72 godine, koji su bili nasumično raspoređeni u četiri skupine. Ispitanici unutar prve skupine svakodnevno su uzimali 30 mL ulja podlanka. Ispitanici unutar druge skupine konzumirali su masnu ribu barem četiri puta tjedno, dok su ispitanici unutar treće skupine konzumirali mršavu ribu, također najmanje četiri puta tjedno. Četvrta skupina bila je kontrolna, kod koje je bila dopuštena konzumacija ribe jedanput tjedno, ali su ulja s visokim sadržajem alfa-linolenske kiseline bila zabranjena.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su unosili ulje podlanka došlo u odnosu na druge skupine do poboljšanja profila lipida i LDL kolesterola. Značajnije razlike unutar skupina nisu uočene glede metabolizma glukoze i nastanka manjih upala. Zaključno, ulje podlanka može utjecati na smanjenje rizika od srčanih i krvožilnih bolesti kod osoba s narušenim metabolizmom glukoze, te na poboljšanje profila lipida i LDL kolesterola.

Izvor: Molecular Nutrition & Food Nutrition