Vijesti

Vitamin D je prijatelj srca i krvnih žila

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin D je prijatelj srca i krvnih žila

Visoke doze vitamina D u samo 4 mjeseca mogu smanjiti aterosklerozu kod mladih pretilih Afroamerikanaca s dijagnosticiranim deficitom vitamina D, zaključak je novoobjavljenog istraživanja. Naime, Afroamerikanci se nalaze pod povećanim rizikom od deficita vitamina D, a kod pretilih pojedinaca rizik je čak i veći, budući da tamnija koža teže apsorbira sunčevo zračenje. Dodatno, Afroamerikanci imaju u odnosu na pripadnike bijele rase veće stope kardiovaskularnih bolesti kao i broj smrtnih ishoda. Znanstvenici su unutar aktualnog istraživanja odlučili promatrati kako uporaba megadoza vitamina D utječe na aterosklerozu.

U šesnaestotjednom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je 70 Afroamerikanaca dobi 13 do 45 godina, od kojih su svi imali nekakav oblik ateroskleroze. Stupanj ateroskleroze bilježen je na kraju istraživanja kod ispitanika koji su dobivali različite doze vitamina D - 600 IJ, 2.000 IJ, 4.000 IJ, ili pak placebo. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su dobivali najvišu dozvoljenu dozu vitamina D (4.000 IJ) došlo do najvećeg smanjenja ateroskleroze, i to za čak 10,2%. Zanimljivo je da je kod kontrolne skupine došlo do povećanja ateroskleroze za 2,3%.

Buduća istraživanja uključit će veći broj ispitanika i trajat će duže, a do tada se preporuča praćenje važećih dnevnih preporuka za unos vitamina D, koje za adolescente i odrasle iznose do 4.000 IJ, a za osobe starije od 70 godina 800 IJ.

Izvor: Plos One