Prirodne boje za kosu

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Tajana Buhač, mag.pharm., univ.mag. fitofarmacije i dijetoterapije

U današnje doba, bojanje kose postalo je svakodnevnica žena i muškaraca, i to ne samo u svrhu prikrivanja prvih znakova starosti, nego više kao stvar modnoga izričaja

 
Prirodne boje za kosu

Možemo reći da je osnovna namjena boja za kosu postizanje boje koja se razlikuje od prirodne. Definirano je nekoliko tipova boja: privremene, polutrajne, prirodne - kana i trajne boje za kosu. 

Privremene boje se nanose na kosu izravno, ostavljaju se 5-10 minuta, te se ispiru nakon 1-2 pranja kose. Najčešće su u obliku šampona, gela ili spreja. Mijenjaju boju tako što joj daju drugačiji sjaj, ali ne pokrivaju sijedu kosu. Kod nas se često nazivaju - preljevi.

Polutrajne boje su trajnije, ispiru se nakon 5-6 pranja kose, te srednje jako prodiru u kosu. Također su odmah spremne za uporabu, a nalazimo ih u obliku losiona, gela ili pjene. Nakon primjene ostavljaju se na kosi oko 30 minuta. Pokrivaju oko 15-20% sijedih vlasi, a uporaba ne obuhvaća kemijsku reakciju. 

Drevna prirodna boja - kana je prah ekstrahiran iz biljne vrste Lawsonia inermis, a osim za bojanje kose, koristi se i u bojanju tka-nina ili kože (tetovaže). Prirodna kana je crvene boje, neutralna kana svjetlije boje, a dobiva se iz vrste Senna italica, dok se crna kana dobiva iz vrste Indigofera tinctoria.

Trajne boje - mogu trajati i do tri mjeseca zbog toga što se boja veže na keratin. Karakterizira ih prisutnost peroksida i amonijaka. Dok peroksid i danas nalazimo u novim generacijama boja za kosu (u značajno manjem volumenu), pa i u onima prirodnog podrijetla, tvari poput amonijaka, resorcinola i PPD-a (parafenilenediamin) zamjenjuju se značajno manje štetnim tvarima, uz postizanje istoga učinka.1 

 

Amonijak

Osnovna funkcija amonijaka u bojama za kosu je priprema vlasi za bolje prihvaćanje nanesene boje. Iako se primjenom amonijaka relativno jednostavno postiže željena boja kose, osim negativnog utjecaja na zaštitni sloj vlasi, uništava se i tirozin koji se nalazi u njihovom sastavu. Upravo je on odgovoran za proizvodnju melanina. Ukoliko dođe do njegovog oštećenja, sposobnost vlasi da zadrži boju se značajno smanjuje, ili čak može i u potpunosti nestati. U suprotnom, ako tirozin nije oštećen boja se, upravo zbog toga, veže duže. 

U prirodnim bojama za kosu upotrebljava se tvar slične strukture, monoetanolamin. On nema mirisa, ima stabilniji pH profil, sigurniji je, te manje korozivan, pa često zamjenjuje amonijak i u po-jedinim granama industrije.2 

 

Resorcinol

Resorcinol spada među tvari koje često nalazimo u sastavu boja za kosu i sredstava za izbjeljivanje. Smatra se jednim od osnovnih uzročnika nastanka alergija pri uporabi boja za kosu, jer je toksičan  i na koži djeluje kao iritans. Opasan je po zdravlje ako se apsorbira u krvotok, a postoji i sve veći broj ispitivanja koja pokazuju njegov kancerogeni učinak. Bitno je naglasiti da se pod pojmom resorcinol podrazumijeva 1,3-benzenediol, te da se u kozmetičkim proizvodima pod tim poj-mom nazivaju različite tvari koje nisu sve toksične. Prva skupina tih tvari ima visoki rizik od toksičnosti i tu spadaju: 1,3-benzenediol, m-dihidroksibenzen, m-hidrokinon, 3-hidroksifenol i m-fenilenediol. Drugu skupinu čine netoksični spojevi: 4-butilresorcinol, bu-tilresorcinol, 4-klororesorcinol, heksilresorcinol, 2-metilresorcinol. Oni imaju vrlo nizak rizik od toksičnosti, te se mogu sa sigurnošću primjenjivati. 

Resorcinol u bojama za kosu zapravo služi kao ”hvatač” koji oksidira s peroksidom u svrhu postizanja što duže promjene boje kose. Najčešće se koristi za dobivanje zelenkastih tonova. Njegovi na-vedeni netoksični supstituenti se danas još uvijek zbog visoke cijene3 relativno malo koriste. 

 

Parafenilenediamin

Američko društvo za kontaktni dermatitis definiralo je 2006. godine parafenilenediamin kao kontaktni alergen. Nalazimo ga u traj-nim bojama za kosu, privremenim tetovažama, pločama za razvijanje fotografija, fotokopirnim tintama, uljima, mastima. Zbog postizanja prirodnog izgleda kose čest je kao sastojak boja za kosu. Također potpomaže kovrčanju kose. Boje s PPD-om obi-čno nalazimo u 2 bočice - jedna sadrži samu tvar, a druga razvijač, odnosno oksidacijsko sredstvo. Bezbojan je, te je nužan oksidacijski proces da postane obojen. U tom međukoraku, u djelomično oksidiranomstanju, postaje jako alergijsko sredstvo. U potpuno oksidiranom stanju nije jako senzibilizirajuće sredstvo, te se može primijeniti kod alergičara, uz preporuku za oprezom pri primjeni. No, s obzirom na sve veći broj alergijskih reakcija koje se javljaju kod sve većeg broja pojedinaca, za preporučiti je primjenu boja za kosu koje ga ne sadrže.4 

 

BioKap Nutricolor boje za kosu

BioKap Nutricolor boje za kosu imaju posebnu formulaciju s više od  90% sastava prirodnog podrijetla, sa svrhom smanjivanja rizika nastanka kožnih reakcija. Njihova formulacija garantira izostanak amonijaka, resorcina, parabena i nikla u sastavu. Sve su boje i dermatološki testirane. 

Paleta proizvoda BioKap Nutricolor sastavljena je od 4 skupine proizvoda:

1. BioKap Nutricolor - prirodne boje za kosu u 22 različite nijanse, bez amonijaka, resorcina i parabena;

2. BioKap Nutricolor Delicato - prirodne boje za kosu u 14 različitih nijansi, za osjetljivo vlasište, bez amonijaka, resorcina, parabena, PPD (parafenilenediamin), parfema;

3. BioKap Nutricolor Delicato+ - prirodna boja za kosu u jednoj nijansi, za izuzetno osjetljivo vlasište, bez amonijaka, resorcina, parabena, PPD, diaminobenzena, diaminotoluena, parfema;

4. BioKap Nutricolor krema za izbijeljivanje - posvjetljuje kosu za 1-2 nijanse, ili samo pojedine vlasi na koje se nanese, uz prirodni izgled kose.

 

Bitno je naglasiti da sve BioKap boje prekrivaju sijede vlasi već od prve primjene. Njihov sastav značajno smanjuje mogućnost nas-tanka alergijskih reakcija (izostanak amonijaka, resorcina, PPD koji spadaju u najčešće tvari koje izazivaju reakcije. 

Također, zbog visokog udjela prirodnih tvari biljnoga podrijetla, njihovom se primjenom kosa dodatno zaštićuje od oštećenja. U sastavu se nalazi arganovo ulje za sjaj i njegu kose, ali i poseban Tricorepair kompleks koji sadrži:

• proteine riže - obnavljaju keratin

• ekstrakt vrbe - zaštićuje boju kose od štetnih utjecaja sunca i ubrzanog ispiranja, čineći kosu sjajnijom, a boju dugotrajnijom

• voćne kiseline (limunska, jabučna, vinska, mliječna) - zaštićuju vlasište za vrijeme nanošenja boje. 

 

U svakom pojedinom pakovanju BioKap boja za kosu nalaze se:

1. BioKap Nutricolor Color Cream (50 mL) - tzv. ”prekursor” boje, koji postaje boja kada se pomiješa sa sadržajem Nutrifix bočice putem reakcije oksidacije

2. Nutrifix Color Revealer (75 mL) - hidrogen peroksid niskog volumena za poticanje reakcija oksidacije

3. Conditioning Shampoo (15 mL) - zaštitni šampon koji se primjenjuje  nakon bojanja za zaštitu

4. Barrier Cream (10 mL) - za uklanjanje boje za kosu s kože

5. upute za uporabu i par rukavica    

6. zaštitni, jednokratni ogrtač.

 

Test osjetljivosti

U svrhu dodatne potvrde sigurnosti primjene BioKap boja za ko-su, preporuča se napraviti test osjetljivosti. Mala količina Color Cream pomiješa se s Nutrifix hidrogenom, te aplicira na područje iza uha ili podlaktice, i to 2-3 puta u kraćem vremenskom periodu. Pričeka se 48-72 sata bez diranja, ispiranja ili pokrivanja. Ako izostanu svrbež, crvenilo ili oticanje tkiva, boje su sigurne za primjenu i kod najosjetljivijih pojedinaca.

 

Dermatološki test

Dermatološki test na kožne iritacije BioKap boja za kosu proveden je na dobrovoljcima na Sveučilištu u Paviji, Italija. Test je obuhvatio dvije skupine proizvoda linije BioKap, odnosno dvije vrste boja za kosu: BioKap Nutricolor i BioKap Nutricolor Delicato. Kod 20 muških i ženskih ispitanika mjerena je vrijednost eritema i/ili edema nakon nanošenja proizvoda BioKap.

Mogući stupnjevi vrednovanja ertirema bili su: 0 - izostanak eritema, 1 - blagi eritem, 2- vidljivi eritem, 3 - srednje jaki eritem i 4 - teški eritem. Ista klasifikacija (0-4) bila je primjenjena i za vrednovanje ede-ma. Kod svih ispitanika, nakon 15 minuta, 24 sata i 72 sata primjene, i za eritem i za edem vrijednosti su bile 0, tj. eritem i edem potpuno su izostali. 

 

Literatura:

1Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7:2-15.

2 Bailey AD, Zhang G, Murphy BP. Comparison of damage to human hair fibers caused by monoethanolamine and ammonia-based hair colorants. J Cosmet Sci. 2014;65:1-9.

3 Vanden Broecke K, Bruze M, Persson L, Deroo H, Goosens A. Contact urticaria syndrome caused by direct hair dyes in a hairdresser. Contact dermatitis. 2014;71:124-126. 

4 Gupta M, Mahajan VK, Mehta KS, Chauhan PS. Hair dye dermatitis and p-phenylenediamine contact sensitivity:A preliminary report. Indian Dermatol Online J. 2015;6:241-246.

 

TELURA PROMO

 

 

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner