Vijesti

Borovnice uz terapiju karcinoma

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Borovnice uz terapiju karcinoma

Terapija radijacijom čest je izbor onkologa u liječenju karcinoma vrata maternice. Međutim, pri izlaganju stanica visoko energetskim x-zrakama, osim uništavanja karcinogenih stanica, također dolazi do oštećenja okolnih stanica. Da bi umanjili vrijeme izlaganja x-zračenju, znanstvenici neprestano tragaju za spojevima koji karcinomom zahvaćene stanice mogu učiniti dodatno osjetljivim na terapiju radijacije.

U aktualom in vitro istraživanju, ispitivana je sposobnost ekstrakta borovnica da karcinogene stanice učine osjetljivijim na radioterapiju, budući da borovnice sadrže mnoštvo flavonoida koji pokazuju protuupalna, antibakterijska i antioksidacijska svojstva. U istraživanju su karcinogene stanice vrata maternice tretirane na 3 načina: samo terapijom radijacije, samo ekstraktom borovnica, kombinacijom ekstrakta borovnica s terapijom radijacije.

Stanice tretirane kombinacijom ekstrakta borovnice s terapijom radijacije pokazale su najveće smanjenje karcinoma, i to za čak 70%. Znanstvenici vjeruju da ekstrakt borovnice djeluje tako da smanjuje proliferaciju tumorskih stanica, ali da također pospješuje staničnu smrt karcinomom zahvaćenih stanica.

Izvor: Pathology and Oncology Magazine