Vijesti

Posjeduje li kurkumin svojstvo prebiotika?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Posjeduje li kurkumin svojstvo prebiotika?

Zaključak je novog istraživanjaje da kurkumin može pomoći u održavanju veće raznolikosti mikrobiote nakon ovarijektomije, kirurškog zahvata uklanjanja jajnika. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, u prijašnjim je studijama pokazao preventivan učinak na debljanje štakora koji su bili u menopauzi. Uočene pojave zaintrigirale su znanstvenike koji su nastojali ispitati je li uspješno održavanje tjelesne mase konzumacijom kurkumina bilo na neki način povezano s promjenom u sastavu crijevne mikrobiote.

U aktualnom dvanaestotjednom istraživanju, miševi su nakon ovarijektomije dobivali kurkumin ili destiliranu vodu kao placebo. Rezultati su pokazali da je kod miševa koji su dobivali kurkumin, u odnosu na kontrolnu skupinu, bila prisutna značajno veća raznolikost čak sedam bakterijskih vrsta. Dodatno su potvrđeni rezultati prijašnjih istraživanja, budući da kod miševa hranjenih kurkuminom nije došlo do porasta tjelesne mase. Međutim, važno je naglasiti da kurkumin nije utjecao na razinu hormona estrogena, jer su izmjerene vrijednosti serumskog estradiola ostale iste kao i na početku istraživanja.

Istraživanje je također iznjedrilo 2 neočekivana ishoda. Naime, miševi hranjeni kurkuminom imali su manju razinu bakterije roda Anaerotruncus koja se povezuje s prenatalnim stresom i staračkom makularnom degeneracijom. Kod istih miševa pronađena je i niža koncentracija bakterije Helicobacter pylori, najčešćeg uzročnika ulkusa želuca. Znanstvenici pozivaju na dodatna nova istraživanja kako bi se dobila precizna uzročno-posljedična veza između kurkumina, pretilosti i menopauze.

Izvor: Nutrients