LGG - jedan od najispitivanijih probiotičkih sojeva

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autor članka: Luka Skelin, mag.pharm.

Klinička primjena Lactobacillus rhamnosus-a GG (LGG) označena je razinom A - klinički dokazana učinkovitost za razne indikacije

LGG - jedan od najispitivanijih probiotičkih sojeva

U novije vrijeme zatrpani smo informacijama o raznim probioticima i njihovim utjecajem na ljudsko zdravlje. Činjenica da našu kožu, probavni i urogenitalni sustav naseljavaju razne dobre bakterije odavno je poznata, ali i dalje nismo sigurni kada posegnuti za probiotikom i, još važnije, koji soj bi odabrani probiotik trebao sadržavati.

 

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG)

Zadnjih nekoliko godina sve je više istraživanja koja uključuju različite bakterijske sojeve, a jedan od najispitivanijih nesumnjivom je Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Njegova klinička primjena označena je razinom A - klinički dokazana učinkovitost za razne indikacije.

Lactobacillus rhamnosus (LGG) su gram-pozitivne, anaerobne bakterije i sastavni su dio čovjekove mikrobiote. Sherwood Gorbach i Barry Golding su ih 1983. godine prvi put izolirali iz crijeva zdravog čovjeka, pa je soj dobio ime prema prvim slovima njihovih imena GG. Lactobacillus rhamnosus GG je soj bakterija koje su rezistentne na kiselinu i žuć, proizvode mliječnu kiselinu, te pomoću pilija dobro prianjaju na crijevni epitel. Upravo su te karakteristike zaslužne za njegovu sve veću upotrebu i sve veći broj kliničlih ispitivanja koja ga uključuju.

Kao što smo već spomenuli, broj kliničkih istraživanja koja uključuju probiotike u stalnom je porastu. Godine 2008. izašle su smjernice o upotrebi probiotika koje su revidirane 2011. godine, a prema njima Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) spada u najispitivaniji probiotski soj. Njegova klinička učinkovitost višestruko je dokazana, a u daljnjem tekstu navedene su samo neke od indikacija.

 

Indikacije za primjenu Lactobacillus rhamnosus GG (LGG)

Akutni gastroenteritis je upalna bolest sluznice želuca, tankog i debelog crijeva. Najčešće je infektivnog porijekla, iako ga mogu uzrokovati i unos različitih lijekova te kemijskih toksina. To stanje ne pogađa samo odrasle osobe, nego i malu djecu.

Kada se govori o infektivnom gastroenteritisu kod djece, najčešći uzročnik je rotavirus, iako uzročnici mogu biti i razne bakterije. Karakteristike i intenzitet simptoma su promjenjivi, ali većinom uključuju mučninu, povraćanje, kruljenje i grčeve u trbuhu te dijareju.

Prema ESPGHAN-u, u tim slučajevima ključna je rehidratacija. Uz nju, preporučuje se primjena dokazano učinkovitih probiotika, točnije sojeva Lactobacillus rheuteri GG (LGG) i Saccharomyces boulardii. Koncentracija Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) koja se koristi u te svrhe, mora iznositi više od 1010 CFU/dan, a terapija mora trajati barem 5 do 7 dana.

Upravo tu koncentraciju Lactobacillus rhamnosusa GG (LGG) osigurava BebiCol.

Dijareja uzrokovana primjenom antibiotika također se često pojavljuje kod male djece. Antibiotici svojim djelovanjem ne uništavaju samo patogene bakterije, nego i bakterije koje su dio ljudske crijevne mikrobiote, što rezultira disbalansom između patogenih i dobrih bakterija. Sve to dovodi do pojave dijareje.

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) učinkovit je u prevenciji pojave dijareje uzokovane antibioticima i zato je izrazito značajno da se primjena započne već od prvog dana antibiotske terapije. Svakako valja naglasiti da je jedna od najispitivanijih indikacija upravo sprječavanje pojave infekcije kod djece. Studije su pokazale da Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) preventivno djeluje i na pojavu resporatornih i gastrointestinalnih nozokomijalnih infekcija kod djece. Jedna od dokazanih kliničkih indikacija tog probiotika je i prevencija virusnih infekcija gornjih dišnih puteva djece mlađe životne dobi, koje se javljaju kod djece koja pohađaju dječji vrtić.

 

Dojenačke kolike

Pod pojmom dojenačkih kolika podrazumijevamo pojavu učestalih i iznenadnih bolova, te jakog i neutješnog plača kod inače zdravog dojenčeta. To se obično javlja u poslijepodnevnim i večernjim satima, svakodnevno, tijekom nekoliko tjedana, i to između 3. tjedna i 3. mjeseca života.

Kolike ne predstavljaju problem samo za dijete, nego i za roditelje koji su iscrpljeni neutješnim plakanjem svoga djeteta. Lijeka za kolike nema, a roditeljima se preporučuje niz nefarmakoloških mjera koje uključuju dovoljno odmora za majku i dijete, prikladnu njegu i hranjenje, prekidanje hranjenja barem 2 do 3 puta da bi dijete izbacilo višak zraka, dizanje djeteta nakon hranjenja u uspravan položaj (potom se stavlja na bok), masiranje trbušćića i dr. Također, preporučuje se i primjena probiotika.

Studija je pokazala da crijevna mikrobiota djece koja imaju kolike sadrži manju količinu soja Bifidobacterium. Djeci koja su koristila Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) broj bifidobakterija je narastao. I roditelji su potvrdili da su se broj sati plakanja kao i broj dana s epizodama plača smanjili u odnosu na kontrolnu skupinu koja je primala placebo.

 

Zaključak

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) jedan je od najkorištenijih probiotskih sojeva u kliničkim ispitivanjima. Označen je razinom A – klinički dokazane učinkovitosti za različite indikacije, i to za:

- akutni gastroenteritis

- infektivnu dijareju

- prevenciju antibioticima uzrokovane dijareje

- prevenciju respiratornih infekcija djece mlađe životne dobi koja pohađaju kolektve

- prevenciju respiratornih i gastrointestinalnih nozokomijalnih infekcija.

BebiCol, BebiCol Forte i Bebicol s cinkom sadrže koncentraciju Lactobacillus rhamnosusa GG (LGG) potrebnu za navedene indikacije, te predstavljaju prvi izbor kod odabira odgovarajućeg probiotika.

 

Literatura:

1. Hojsak I, Abdovic S, Szajewska H, Milosevic M, Krznaric Z, Kolacek S. Lactobacillus GG in the prevention of nosocomial gastrointestinal and respiratory tract infections. Pediatrics 2010;125:e1171-7

2. Szajewska H, Wanke M, Patro B. Meta-analysis: the effects of  Lactobacillus rhamnosus GG supplementation for the prevention of healthcare-associated diarrhoea in children. Aliment Pharmacol Ther 2011;34:1079-87

3. Hojsak I, Snovak N, Abdovic S, Szajewska H, Misak Z, Kolacek S. Lactobacillus GG in the prevention of gastrointestinal and respiratory tract infections in children who attend day care centers: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Nutr 2010;29:312-6

4. Szajewska H, Kotowska M, Mrukowicz JZ, Armanska M, Mikolajczyk W. Efficacy of Lactobacillus GG in prevention of nosocomial diarrhea in  infants. J Pediatr 2001;138:361-5

5. Agostoni C, Axelsson I, Braegger C i sur. Probiotic bacteria in dietetic products for infants: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2004;38:365-74

6. Szajewska H, Setty M, Mrukowicz J, Guandalini S. Probiotics in gastrointestinal diseases in children: hard and not-so-hard evidence of efficacy. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2006;42:454-75

7. FAO/WHO (2001) Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria

8.Hojsak I, Shamir R. Safety of Probiotics. World Review of Nutrition and Dietetics; 2013. Submited

9. Szajewska H, Skorka A, Ruszczynski M, Gieruszczak-Bialek D. Meta-analysis: Lactobacillus GG for treating acute diarrhoea in children. Aliment Pharmacol Ther 2007;25:871-81

10. Pärtty A, Lehtonen L, Kalliomäki M, Salminen S, Isolauri E. Probiotic Lactobacillus rhamnosus GG therapy and microbiological programming in infantile colic: a randomized, controlled trial. Pediatr Res. 2015 Oct;78(4):470-5.

 

ABELA PHARM PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner