Vijesti

Protiv pretilosti lanenin uljem?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Protiv pretilosti lanenin uljem?

Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje konzumiraju laneno ulje obogaćeno digliceridima imaju bolju oksidaciju masti, što upućuje da bi tvo ulje moglo pomoći u borbi protiv pretilosti. Provedeno je nasumično, dvostrukoslijepo, presječno istraživanje, u kojem su ispitanici 8 tjedana konzumirali laneno ulje bogato alfa-linolenskom kiselinom (ALA) u kombinaciji s digliceridima, ili laneno ulje u kombinaciji s trigliceridima. Kako bi izmjerili oksidaciju masti, znanstvenici su analizirali količinu CO2 u dahu ispitanika.

U istraživanju je sudjelovalo 17 ispitanika dobi 35 do 57 godina, normalne do prekomjerne tjelesne mase. Jedna je skupina ispitanika prva četiri tjedna konzumirala laneno ulje s digliceridima, dok je druga konzumirala laneno ulje s trigliceridima. Svakodnevno su uzimali 2,5 grama ulja, kombinirajući ga s hranom. Nakon toga je slijedilo razdoblje od četiri tjedna bez konzumacije ulja.

Rezultati su pokazali da se tjelesna masa, masa masnog i mišićnog tkiva, indeks tjelesne mase i tjelesne mjere nisu znatno razlikovali od mjerenja do mjerenja. Isti, neznatno promijenjeni rezultati dobiveni su i za razinu glukoze, inzulina i ketona. Međutim, znanstvenici su otkrili da se višak masnog tkiva nakupljen na abdominalnom području znatno smanjio nakon četverotjednog konzumiranja lanenog ulja s digliceridima. Također, analiza količine CO2  koji su ispitanici izdisali, uputila je na veću oksidaciju masti nakon konzumiranja ulja s digliceridima.

Kako bi dobili podrobnije podatke te utvrdili točnost već dobivenih rezultata, znanstvenici pozivaju na opsežnija istraživanja koja bi uključivala osobe različitog porijekla i žene u postmenopauzi.

Izvor: Nutrition Research