Vijesti

Cimet u borbi s pretilošću

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Cimet u borbi s pretilošću

Cimet, nezaobilazni blagdanski začin, u nedavnom je istraživanju pokazao obećavajuće rezultate kod aktivacije metabolizma masnih stanica, adipocita, putem termogeneze. Prijašnja istraživanja provedena na miševima već su potvrdila da korištenje aromatičnog spoja prisutnog u cimetu, cimetaldehida, može rezultirati nižom stopom pretilosti i boljim glikemijskim statusom. Nerazjašnjeni mehanizmi kojima cimetaldehid postiže takav učinak kao i moguća primjena na ljudima bili su glavni pokretač aktualnog znanstvenog rada koji je ponudio konkretne znanstvene odgovore.

U istraživanju su testirane masne stanice, adipociti, od dobrovoljnih davatelja različitih dobnih skupina, nacionalnosti i indeksa tjelesne mase. Tijekom istraživanja opaženo je da kod stanica izloženih cimetaldehidu dolazi do povećane sinteze enzima koji su uključeni u metabolizam lipida. Dodatno, zabilježen je i porast regulatornih proteina Ucp1 i Fgf21 koji su uključeni u proces termogeneze.

Cimet je tisućama godina prisutan u pripremi hrane, ljudi ga dobro prihvaćaju, a zasigurno bi bio bolje prihvaćen i u terapiji pretilosti u odnosu na farmakološke pripravke. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdila kolika je količina cimetaldehida optimalna za postizanje metaboličke ravnoteže i izbjegavanje neželjenih nuspojava.

Izvor: Metabolism