Vijesti

Pasji trn -inovacija u industriji proteinskih dodataka prehrani

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Pasji trn -inovacija u industriji proteinskih dodataka prehrani

Ekstrakt pasjeg trna ugrađen u izolat proteina sirutke postupkom mikroinkapsuliranja, pospješuje antioksidacijska svojstva dodataka prehrani što u konačnici može dovesti do inovacije u industriji proteinskih dodataka prehrani, zaključak je novog znanstvenog istraživanja. U istraživanju se ekstrakt pasjeg trna bogat karotenoidima postupcima koacervacije i emulgiranja inkapsulirao s izolatom proteina sirutke i gumom akacijom. Dobiveni prašak potom je analiziran s obzirom na količnu karotenoida, učinkovitost inkapsulacije, antioksidacijsku aktivnost i boju. Pri analizi su dodatno promatrani parametri poput strukture mikročestica praha, te promjene u sekundarnoj strukturi proteina sirutke.

Ukupna količina karotenoida, iskazana kao mg karotenoida po gramu suhe tvari (ST) iznosila je 2,82 mg/g ST. Antioksidacijska aktivnost modificiranog proteina sirutke iznosila je 548,00 µmol Trolox/g ST, a učinkovitost same inkapsulacije 56%. Iako je tijekom analize došlo do blage agregacije proteina, znanstvenici tvrde da modifikacije nisu značajne, pa stoga ne bi trebalo doći do poteškoća u postupku renaturacije.

Karotenoidi iz pasjeg trna također su korišteni u metodološki sličnim istraživanjima s ciljem poboljšavanja antioksidativnih svojstava i stabilnosti proizvoda, a rezultati su bili tehnološki prihvatljivi. Shodno tome, pasji trn opravdano postaje sirovinom od interesa čije bi se komponente uskoro mogli pronaći unutar većeg broja proizvoda.

Izvor: Journal of Food Engineering