Vijesti

Protiv astme pripravkom s vitaminom D

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Protiv astme pripravkom s vitaminom D

Dodaci prehrani s vitaminom D mogli bi pružiti odgovarajuću razinu zaštite kod napadaja astme uzrokovanih virusnim infekcijama gornjih dišnih puteva, zaključak je novijeg istraživanja. U aktualnoj meta-analizi znanstvenici su koristili brojne baze radova u kojima je dokumentirano korištenje dodataka prehrani s vitaminom D i pojavnost napadaja astme. U istraživanjima su korištene analitičke metode koje su bilježile rizik od napadaja astme ovisno o koncentraciji metabolita vitamina D, doziranju dodatka prehrani s vitaminom D i upotrebi kortikosteroida putem inhalacije.

Rezultati su pokazali da je korištenje dodatka prehrani s vitaminom D bilo povezano sa 30%-tnim smanjenjem napadaja astme koja je zahtijevala medicinsku intervenciju. Doza dodatka prehrani s vitaminom D koja je korištena u istraživanjima smatra se sigurnom, budući da nisu zabilježene negativne posljedice poput visoke razine kalcija i bubrežnih kamenaca.

Znanstvenici u zaključku pozivaju na nova istraživanja koja će uključiti širi raspon ispitanika, kako u pogledu dobi tako i ozbiljnosti bolesti, budući da su u aktualnoj meta-analizi uglavnom sudjelovale odrasle osobe s blagom do umjerenom astmom.

Izvor: The Lancet