Matična mliječ

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: mr.sc Jasminka Papić, dipl.ing.

Cijenjena kao najvrijedniji i najintrigantniji pčelinji proizvod, tijekom svoje duge povijesti stekla status kraljevske hrane

Matična mliječ

 

Tu izuzetnu, znanosti još uvijek u potpunosti nerazjašnjenu i najvrijedniju prirodnu hranu koju čovjek poznaje, sposobne su izlučiti samo pčele stare tek 5-12 dana. Njome prva tri dana hrane ličinke radilica, trutova i matice, a nakon toga, dobiva ju samo ličinka matice. Neuobičajeno visoka plodnost i dugi životni vijek matice, hranjene isključivo matičnom mliječi, potaknuli su vjerovanje da ta nesvakidašnja supstancija može proizvesti slične učinke i na čovjeka. Stoga se oduvijek smatralo da ona može značajno pridonijeti njegovom zdravlju i dugovječnosti te pomoći u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba. Poznata kao eliksir mladosti, MM je i danas jednako cijenjena kao dodatak prehrani i kao sastojak luksuzne i učinkovite kozmetike. Učinci matične mliječi na zdravlje čovjeka predmet su brojnih istraživanja znanstvenika diljem svijeta, a njihovi rezultati sve više i jasnije objašnjavaju stvarno djelovanje tog kraljevskog nektara.

 

Izgled - MM je gusta tekućina bijele do blijedožute boje, prepoznatljivog mirisa, kiselog i pomalo ljutog okusa. Kao iznimno hranjiva tvar sadrži gotovo sve tvari potrebne za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Njezina izuzetna biološka aktivnost temelji se na sinergističkom djelovanju svih sastavnica čiji su broj, raznolikost, specifičnost i aktivnost zaista fascinantni i nije ih moguće sintetski oponašati.

 

Sastav - voda čini oko 2/3 svježe MM, dok su proteini i šećeri najveća frakcija u njenoj suhoj tvari. Oko 70% dušikovih spojeva su proteinske molekule uglavnom topljive u vodi (albumini; α-, β- i γ-globulini; glikoproteini, lipoproteini). Većinu topljivih proteina čini 9 tzv. glavnih proteina matične mliječi koji se označavaju prema engleskom nazivu (major royal jelly proteins) kraticom MRJPs 1-9. U njihovom sastavu sudjeluju brojne esencijalne aminokiseline. Smatra se da su upravo ti proteini odgovorni za specifičnu fiziološku aktivnost MM koja je ključna za razvoj matice.

Slobodnih aminokiselina ima oko 2,3%, a peptida oko 0,16%. Identificirane su ukupno 23 aminokiseline. S najvećim udjelima sudjeluju prolin, lizin, glutaminska kiselina, α-alanin, fenilalanin, aspartat i serin. Prisutne su i sve aminokiseline esencijalne za čovjeka. U sastavu sudjeluju i brojni enzimi, među kojima su glukoza-oksidaza, amilaza, invertaza, katalaza, kisela fosfataza i dr. Šećeri (9 - 15%) MM sastoje se većinom od fruktoze i glukoze, i to uglavnom u konstantnim omjerima, sličnim onima u medu. Zajedno čine prosječno 90% ukupno sadržanih šećera. Ostatak su saharoza i znatno manje količine maltoze, izomaltoze, trehaloze, neotrehloze, melibioze, riboze, turanoze.

U lipidnoj frakciji (1,5–7%) MM dominiraju organske kiseline (80-90%). Većina ih se nalazi u slobodnom stanju. Njihova neobična struktura rijetko se nalazi u prirodi. To su uglavnom mono- i dihidroksi kiseline s 8 i 10 C-atoma, karakteristično raspoređenih u molekuli. Najzastupljenije hidroksi kiseline sa 10 C-atoma su: 10-hidroksi dekanska i (E)-10-hidroksidec-2-enska kiselina (10-HDA). Pored slobodnih kiselina, lipidna frakcija matične mliječi sadrži još i nešto neutralnih lipida, sterole (uključujući kolesterol), glicerol, fosfolipide i vosak.

Udio anorganske tvari u MM iznosi (0,8-3%) a većinu mineralnih soli čine kalij, kalcij, natrij, magnezij, cink, željezo, bakar i mangan. S manjim udjelima sudjeluju i silicij, krom, nikal, srebro, kobalt, aluminij, arsen, bizmut, zlato, sumpor i fosfor. U MM se nalaze i brojni vitamini (336 do 351) mg/g (B1, B2,  B6, B3, B5, B7, B9, B12, niacin, pantotenska kiselina, biotin, inozitol, folna kiselina, te vitamini C, E, A, D i K). Najzastupljeniji su oni iz skupine B-vitamina. Sadrži i neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) i spolne hormone (estradiol, testosteron i progesteron) te brojne spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Među njima su i dva heterociklička spoja, biopterin i neopterin.

 

Znanstveno dokazani učinci MM

Neuobičajen sastav MM oduvijek je predstavljao izazov znanstvenicima koji pokušavaju proniknuti u tajne njezine aktivnosti i objasniti razloge i mehanizme pojedinih bioloških učinaka. U tu svrhu provedeni su brojni laboratorijski pokusi. Rezultati tih ispitivanja, objavljeni u stručnim i znanstvenim časopisima potvrdili su njezinu višestruku biološku aktivnost u laboratorijskim uvjetima. Njezino stimulativno i regenerativno djelovanje danas prihvaća i službena medicina, zbog čega je sve češće preporučuje u svrhu očuvanja zdravlja i ostvarivanja kvalitetnijeg života, te za liječenje lakših bolesti ili kao podršku terapiji namijenjenoj liječenju težih oboljenja. Većina istraživanja farmakoloških aktivnosti MM provedena je na pokusnim životinjama i kulturama stanica, a rezultati upućuju na mogućnost sličnog djelovanja kod ljudi. Među priznate biološke aktivnosti i farmakološka djelovanja MM danas se ubrajaju:

 • antagonističko djelovanje na razne mikroorganizme
 • antibiotičko djelovanje
 • protuupalno djelovanje
 • imunomodulatorno djelovanje
 • biostimulativni i revitalizirajući učinak na cijeli organizam
 • povećanje otpornosti na stres i bolesti
 • utjecaj na krvožilni sustav i regulacija krvnog tlaka
 • smanjenje razine lipida i kolesterola
 • pomoć kod dijabetesa
 • pomoć pri održavanju hormonalne ravnoteže
 • blagi estrogeni učinak
 • djelovanje na živčani sustav uz poboljšanje učenja, pamćenja i verbalne sposobnosti
 • njega i pomlađivanje kože
 • pomoć kod raznih tegoba koštano-mišićnog sustava
 • antitumorska aktivnost

Najveći broj bioloških učinaka MM povezuje se s nekoliko njezinih sastavnica. To su prvenstveno: 10-HDA, rojalizin i antimikrobni peptidi te MRJPs.

 

Važnije biološke aktivnosti MM

Antagonističko djelovanje na različite vrste mikroorganizama povezuje se s nekoliko biološki aktivnih sastavnica među kojima su najvažnije:

 • 10-HDA koja se u većini radova smatra najdjelotvornijom antibakterijskom sastavnicom MM koja svoje antagonističko djelovanje ostvaruje na širokom spektru bakterija i drugih mikroorganizama;
 • peptid rojalizin iz generacije novih i popularnih antimikrobnih polipeptida (AMP) koji djeluju kao novi antibiotici uz minimalne nuspojave i alergijske reakcije. Učinkovit je i u vrlo niskim koncentracijama, i to na Gram-pozitivne bakterije, dok na Gram-negativne uglavnom ne djeluje. MM sadrži i nekoliko drugih AMP-a važnih za antagonističko djelovanje na bakterije i druge vrste mikroorganizama, među kojima posebno mjesto imaju virusi. Ta aktivnost važna je u prevenciji i liječenju raznih virusnih oboljenja.

Antialergijsko djelovanje MM, prema dosadašnjim istraživanjima, najvećim se dijelom pripisuje bjelančevini MRJP3.

Estrogeni učinak - radovi u kojima su obrađeni podaci za estrogenu aktivnost MM potvrđuju njezin slab, ali važan učinak. Utvrđeno je da su pritom njezine sastavnice u kompeticiji sa 17 β-estradiolom za vezno mjesto na estrogenski receptor ljudi. Pri tome je afinitet vezanja slabiji nego kod dietilstilbestrola. Blagi estrogeni učinak MM važan je zbog mogućeg utjecaja na sprječavanje osteoporoze ili njezino ublažavanje. Djelovanje na reproduktivnu sposobnost, zasada je potvrđeno samo na životinjama.

Utjecaj na snižavanje krvnog tlaka povezuje se s trans-2-oktenoičnom kiselinom i 10-HDA te pojedinim peptidnim frakcijama proteinskih hidrolizata matične mliječi (PHRJ).

Djelovanje na živčani sustav jedna je od njezinih najdragocjenijih aktivnosti. Jedna od ključnih supstancija važna za ostvarivanje tih učinka je acetilkolin, čiji je MM jedini prirodni izvor. Taj primarni neurotransmiter između živaca i mišića, ima važnu ulogu i u održavanju stanja svijesti te u procesu učenja i pamćenja, pa dugotrajna primjena MM povećava i poboljšava te sposobnosti.

Imunomodulirajuće djelovanje - istraživanja izvršena na pokusnim životinjama upućuju na imunomodulirajuće svojstvo koje je, između ostalog, posljedica njezinog utjecaja na proizvodnju antitijela i proliferaciju imunokompetentnih stanica.

Antitumorska aktivnost dokazana je pokusima na životinjama, a najvećim se dijelom pripisuje 10-HDA.

MM u očuvanju ljepote i odgodi procesa starenja - za djelovanje koje se povezuje s odgodom procesa starenja stanica kože i ostalih organa i tkiva smatraju se zaslužnim neki proteini i hormoni MM koji utječu na proliferaciju i rast stanica. Sastavnice s antioksidativnim učinkom utječu na smanjenje oksidativnih oštećenja tkiva koja dovode do degenerativnih bolesti i raznih pojava povezanih sa starošću, dok 10-HDA potiče proizvodnju kolagena. Dodatak MM garantira kupcima luksuzni kozmetički pripravak, pouzdanog djelovanja na očuvanje zdravlja i mladenačkog izgleda kože, sprječavanje nastanka i ublažavanje postojećih bora.

Stabilnost matične mliječi - MM je zbog svoje velike nutritivne vrijednosti i visokog udjela vode, izuzetno osjetljiva i nestabilna supstancija. Stoga, da bi se sačuvala njezina biološka svojstva, mora se netom nakon prikupljanja zamrznuti i pohraniti pri temperaturi od -18oC . Pčelarstvo Radošević ima desetogodišnju tradiciju prikupljanja MM na izdvojenim pašnjacima, tijekom cijele pčelarske sezone. Na tržištu se nudi u svježem i zamrznutom obliku. Hladni lanac koji jamči izvornu kvalitetu i djelotvornost tog dragocjenog prirodnog pripravka, osiguran je od samog trenutka proizvodnje MM u srcu pčelinjeg klupka do doma potrošača.

Pravilno uzimanje matične mliječi – uzima se ujutro, natašte, i to jedna plastična žličica (priložena u svakom pakiranju) ispod jezika.

Pakiranje - MM je zapakirana u propisnoj tamnoj staklenoj ambalaži koja je dodatno zapakirana u EPS ovojnicu. Na tržištu su dva pakiranja: od 35 g - količina za primjenu tijekom 30 dana i pakiranje od 105 g (3x35) količina za primjenu tijekom 90 dana.

Uvjeti čuvanja - MM se skladišti pri -18oC. Transport se odvija u tzv. hladnom lancu od veledrogerije do ljekarne pri temperaturi od 2-8oC. Potrošač ne mora nastavljati hladni lanac, jer je MM u hermetički zatvorenoj smeđoj bočici dodatno zapakirana u EPS ovojnicu. Nakon otvaranja, staklenka s MM čuva se u hladnjaku (prilikom kupnje pakiranja od 105 g dvije staklenke koje se ne konzumiraju i dalje se, sve do početka konzumacije, čuvaju u zamrzivaču).

PČELARSTVO RADOŠEVIĆ PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz