Probudite signale koji sprječavaju starenje kože

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Biološko starenje u velikoj je mjeri genetski određeno i klinički povezano s gubitkom elastičnosti, čvrstoće i gustoće kože te gubitkom njezinog sjaja. Glavni uzrok navedenih znakova je usporena regeneracija stanica koje osiguravaju pravilan rad i izgled kože. 

Probudite signale koji sprječavaju starenje kože

Starenje kože vrlo je složen biološki proces. Iako se najčešće povezuje s pojavom dubljih bora, kod starenja kože važno je razlikovati učinke biološkog starenja, od vanjskih utjecaja kao što je izloženost suncu.

 

Usporena obnova glavnih stanica epiderme - keratinocita

Istraživanja pokazuju da se koža stanjuje čak do 6 posto u svakom desetljeću života. Razlog za to u prvom redu je usporena obnova keratinocita koji pridonose očuvanju vlažnosti kože. Taj fenomen ima izravne učinke na epidermu i odgovaran je za smanjenje njezine debljine za čak 20%. Osim toga, kohezija korneocita u gornjem sloju epidermisa postaje neuravnotežena, što dovodi do akumulacije stanica na površini kože, pa ona postaje suha, beživotna i dehidrirana. Nadalje, utjecaj se očituje i u obnovi melanocita čiji se broj smanjuje od 10 do 20% po desetljeću. To ima direktan utjecaj na razvoj depigmentacije čitave površine lica, kao i tamnih mrlja na rukama i licu.

U konačnici, s godinama se smanjuju i aktivnosti lojnih žlijezda što dovodi do smanjenja razine lipida u epidermisu, pa koža postaje suha i dehidrirana.

Područja koja su najosjetljivija u tom procesu su područje oko očiju, obrazi i vrat, uz cjelokupni gubitak gustoće, čvrstoće i sjaja kože. Koža i mišići se opuštaju, očne vjeđe postaju teške te se pojavljuju natečeni podočnjaci. Iako su prvi znakovi starenja kože vidljivi već od 30. godine života, taj proces starenja ubrzava se u dobi od 48 do 50 godina, a nastavlja i dalje.

 

Starenje kože pod utjecajem usporene obnove fibroblasta u dermisu

Dermis kao potporno tkivo kože, definira njezinu strukturu, volumen, elastičnost i čvrstoću. Uglavnom sadrži stanice, poznatije pod nazivom fibroblasti, koje proizvode izvanstanični matriks, odnosno kolagen i elastin te hijaluronsku kiselinu.

Stanje kože pod direktnim je utjecajem pravilnih funkcija fibroblasta:  proliferacije, sinteze, kontrakcije i mobilnosti. S vremenom, kako dolazi do globalnog starenja fibroblasta, pogoršavaju se i njegove funkcije što uzrokuje gubitak elastičnosti i čvrstoće kože te značajno pridonosi njezinoj krhkosti i stanjivanju.

Također, s obzirom da dermalna vlakna podupiru krvne kapilare i pomažu održati njihovu propusnost, neizravna posljedica starenja fibroblasta je slabljenje mikrocirkulacije kože, što dovodi do smanjenog sjaja kože.

 

Menopauza i njezin utjecaj na kožu

U dobi od 48 do 50 godina, žena se približava ili je već u menopauzi, stanja u kojem opada proizvodnja hormona – estrogena i progesterona. Koža je jedno od specifičnih područja pogođenih tom hormonskom neravnotežom.

Kada se hormoni promatraju u ulozi njihova utjecaja na kožu, možemo ih zamisliti kao „signale“ koji neprestano stimuliraju kožu, odnosno njenu pravilnu funkciju i regeneraciju stanica. Smanjenom proizvodnjom hormona povezanih s menopauzom - posebice estrogena - polako se gubi i taj „signal“ koji stimulira stanice, a to dovodi do usporavanja obnove epidermalnih i dermalnih stanica.

 

Aktivni sastojci inovativne NUXE Nuxuriance® Ultra linije vraćaju koži mladost

Bi-floralne stanice šafrana i bugenvilije

Ekstrakt šafrana, najskupljeg začina na svijetu, NUXE je iskoristio kao izvor bogat polisaharidima i polifenolima, te dokazao njegovo regenerativno djelovanje putem in vitro testova.

Stanice bugenvilije imaju dvoslojnu lipidnu membranu identičnu sastavu međustaničnih lipida epiderme te su stoga biokompatibilne. To im omogućuje da lako prodiru u epidermu i postupno oslobađaju svoj sadržaj u koži. Osim toga, sadrže brojne aktivne komponente: čak 21 aminokiselinu, 14 masnih kiselina, 6 vitamina, 9 elemenata u tragovima, zajedno s proteinima, lipidima i šećerima.

Inovativne bi-floralne stanice dobivene su inkapsulacijom ekstrakta cvijeta šafrana u stanicu bugenvilije. Taj novi, od strane NUXE-a patentirani proces prirodnog inkapsuliranja, pravi je tehnološki napredak temeljen na medicinskoj terapiji, a povećava učinkovitost ekstrakta šafrana. In vitro testovi pokazali su sposobnost bi-floralnih stanica da prodru u epidermis i koncentiraju se u bazalnom sloju, mjestu regeneracije keratinocita. Na taj način bi-floralne stanice dokazano stimuliraju produkciju glavnih epidermalnih stanica za više od 35 posto.

Zahvaljujući tim iznimnim rezultatima bi-floralnih stanica, dokazana je 12-satna neprestana ciljana aktivnost koja stimulira stvaranje novih glavnih stanica kože, odnosno budi „signal“ za njihovu stimulaciju.

 

Ekskluzivni prirodni kompleks: ekstrakt morskih algi, polisaharidi planktona, kakao stanice, biljna mikro-hijaluronska kiselina

Svaki od ta četiri aktivna sastojaka ekskluzivnog prirodnog kompleksa ima utjecaj na ključne funkcije fibroblasta:

  • Ekstrakt morskih algi povećava sintezu gena uključenih u mobilnost fibroblastaza više od 31%.
  • Polisaharidi planktona izazivaju kontrakciju fibroblasta što dovodi do pojačanog efekta na kolagensku mrežu.
  • Kakao stanice stimuliraju sintezu makromolekula i značajno povećavaju ukupnu sintezu kolagena.
  • Mikro-hijaluronska kiselina povećava proliferaciju fibroblasta za više od 25% i time pokazuje regenerativnu učinkovitost na dermis.

 

Nuxuriance® Ultra je linija anti-age proizvoda iz Laboratorija NUXE, koja zahvaljujući bi-floralnim stanicama šafrana i bugenvilije obnavlja kožu te joj vraća volumen, čvrstoću i mladenački sjaj. Kada se kombinirano koriste dnevna i noćna njega, koža će 24 sata biti potaknuta na proizvodnju glavnih dermalnih i epidermalnih stanica kože.

NUXE PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner