Vijesti

Klorela može poboljšati rad imunološkog sustava

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Klorela može poboljšati rad imunološkog sustava

Nedavno je otkriveno da slatkovodna zelena alga klorela može ubrzati odgovor imunološkog sustava na oštećenja organizama izazvana intenzivnom tjelesnom aktivnošću sportaša. Istraživanje je provedeno na 26 ispitanika. Znanstvenici su im uzeli uzorke sline da bi utvrdili razine sIgA (sekretornog imunoglobulina A iz sluznice) na početku istraživanja, te za četiri, pet i šest tjedana. Trinaest ispitanika je dva tjedna dobivalo placebo, a preostali su ispitanici dobivali 6 g klorele na dan. U četvrtom su tjednu ispitanici dva dana imali intenzivne tjelovježbe.

Prosječne početne vrijednosti sIgA bile su 54 µg/min kod placebo skupine, a 57 µg/min kod skupine koja je dobivala dodatak prehrani. Međutim, vrijednosti su se u narednim tjednima promijenile. U četvrtom tjednu, kod placebo skupine vrijednosti su ostale 54 µg/min, dok su se u eksperimentalnoj skupini povećale na 83 µg/min. U petom su se tjednu vrijednosti obiju skupina povećale na 63 µg/min i 98 µg/min, dok su se u šestom tjednu one smanjile na 58 µg/min za kontrolnu skupinu i 85 µg/min za eksperimentalnu skupinu. Znanstvenici pretpostavljaju da je do povećanja koncentracije sIgA u slini nakon 4 do 5 tjedana uzimanja klorele došlo zbog u njoj sadržanih spojeva kao što su polisaharidi, glikoproteini ili kompleks proteina i polisaharida, a koji potiču rad imunološkog sustava.

Međutim, napominju da klorela sadrži mnogo hranjivih tvari koje su također mogle utjecati na rad imunološkog sustava, te zahtijevaju daljnja istraživanja u kojima će istražiti bioraspoloživost te zelene alge nakon njene konzumacije.

Izvor: European Journal of Nutrition