Vijesti

Dodaci prehrani za poboljšanje kvalitete života oboljelih od karcinoma

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Dodaci prehrani za poboljšanje kvalitete života oboljelih od karcinoma

Karcinom je vodeći uzročnik smrti u svijetu, a njegova incidencija rapidno raste u razvijenim jednako kao i u nerazvijenim zemljama. Mehanizmi i čimbenici koji rezultiraju pojavom karcinoma izrazito su kompleksni, pa je i postupak liječenja u velikom broju slučaja individualan. Budući da prehrana spada u čimbenike koji mogu dovesti do nastanka karcinoma, odnosno prevenirati njegov nastanak, znanstvenici su u aktualnom istraživanju odlučili provesti sistemsku analizu u kojoj su promatrali kako dodaci prehrani mogu utjecati na klinički ishod osoba oboljelih od karcinoma. Zaključak je istraživanja da adekvatna uporaba dodataka prehrani može biti odličan način za poboljšanje učinkovitosti terapije karcinoma.

Sistemska analiza obuhvatila je 28 znanstvenih radova koji su imali sadržane sljedeće parametre: nutritivnu anamnezu, biokemijske markere povezane s imunitetom i upitnik o kvaliteti života pacijenta. U većini istraživanja korišten je dodatak prehrani koji je pored osnovnih nutrijenata (makronutrijenti i mikronutrijenti) sadržavao jednu ili više funkcionalnih komponenti. Rezultati su pokazali da je kod pacijenata koji su dobivali dodatak prehrani u 40% slučajeva došlo do poboljšanja nutritivnog statusa, smanjenja vremena boravka u bolnici kao i subjektivnog zadovoljstva kvalitetom života. Dodatno, kod pacijenata koji su dobivali dodatak prehrani u 65% studija došlo je do poboljšanja jednog ili više markera povezanih s funkcijom imuniteta.

Bez obzira na to da uporaba dodataka prehrani u slučaju pacijenata s karcinomom osigurava poboljšanje učinka terapije, znanstvenici pozivaju na dodatne studije koje bi potvrdile zaključke aktualne analize.

Izvor: Clinical Nutrition Research