Vijesti

Zeleni čaj protiv Alzheimerove bolesti?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Zeleni čaj protiv Alzheimerove bolesti?

Polifenol epigalokatehin galat (EGCG) iz zelenog čaja može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, i to tako da ometa stvaranje beta-amiloidnog plaka, zaključak je novog znanstvenog istraživanja. Naime, Alzheimerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest koju karakteriziraju gubitak pamćenja i kognitivnih vještina, te problemi u ponašanju. Od spomenute bolesti pati više od 50 milijuna ljudi diljem svijeta, a točan uzrok još uvijek nije u potpunosti utvrđen. Pretpostavlja se da beta-amiloidni peptidi zauzimaju jednu od vodećih uloga u nastanku Alzheimerove bolesti, i to tako da se preko oligomernih jedinica udružuju u veće nakupine tvoreći tzv. plak beta-amiloida. Beta-amiloidni plak se veže na živčane stanice čime postupno sve više narušava živčanu komunikaciju.

U aktualnom istraživanju je pomoću nuklearne magnetske rezonance (NMR) promatrano kako polifenol zelenog čaja EGCG utječe na stvaranje beta-amiloidnog plaka. Rezultati istraživanja pokazali su da EGCG ima sposobnost preinake beta-amiloidnih oligomera. Preinačeni beta-amiloidni oligomeri teže mogu stvoriti toksični beta-amiloidni plak, što posljedično smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Tim znanstvenika tvrdi da je još uvijek teško dostaviti EGCG u područje mozga zbog čega će buduća istraživanja raditi upravo na modifikaciji molekule EGCG-a. No, u svrhu prevencije Alzheimerove bolesti pozivaju na konzumaciju ekstrakta zelenog čaja.

Izvor: Journal of the American Chemical Society