Od obične prehlade do sinusitisa

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autor članka: Stipe Vuković, mag.pharm.

Sinusitis, odnosno upala sinusa često nastaje od obične prehlade. Mjere treba poduzeti već kod prvih znakova prehlade, na prirodan način.

Od obične prehlade do sinusitisa

U zimskom razdoblju povećava se učestalost bolesti dišnih puteva. Dani su kraći, više se zadržavamo u zatvorenim prostorijama, a tu se virusi lakše i brže šire. Najčešća infekcija gornjih dišnih puteva je obična prehlada. Poznato je oko 200 virusa koji izazivaju prehladu. Ta neugodna bolest odraslog čovjeka pogađa prosječno 2 do 4 puta, a djecu od 6 do 8 puta na godinu.

Prehlada se često razvije u upalu sinusa. Zato je vrlo važno već u početnoj fazi virusne infekcije ili prehlade potražiti prirodnu pomoć i tako spriječiti upalu sinusa.

 

Obična prehlada može se razviti u sinusitis, tj. upalu sinusa

Akutni sinusitis je druga najčešća zarazna bolest koju dijagnosticiraju liječnici opće medicine, a oko 0,5% svih infekcija gornjeg dišnog sustava zakomplicira se zbog sinusitisa. Učestalost akutnog sinusitisa kreće se od 15 do 40 epizoda na 1.000 pacijenata godišnje, ovisno o mjestu infekcije. To je mnogo češće kod odraslih nego kod djece, jer dječji sinusi još nisu potpuno razvijeni. Većinu slučajeva akutnog sinusitisa uzrokuju isti virusi koji uzrokuju i prehladu. Češće obolijevaju žene, jer su obično više u kontaktu s djecom.


Akutni sinusitis je česta tegoba – koji su njegovi znakovi?

Akutni sinusitis nastaje zbog širenja upale nosne sluznice, pa zato govorimo o istovremenoj upali nosa i sinusa, tj. rinosinusitisu. Kod virusne upale sluznice nosa i sinusa pojačano se izlučuje gušća sluz, otečena sluznica remeti drenažu sinusa, a virusi uzrokuju nepokretljivost cilija. Time se razvija neprohodnost nosa, sekret se zadržava u prostorima nosa i sinusa, a virusi i bakterije se više razmnožavaju što omogućava razvoj komplikacija akutne virusne upale sinusa.

Simptomi akutnog sinusitisa su začepljen nos, povećano izlučivanje zelenožutog gnoja, osjećaj pritiska, težine i bolova u području zahvaćenih sinusa. Tjelesna temperatura može biti povišena, a obično je prisutna i glavobolja. Bol se ponekad širi iz sinusa u druge dijelove te zahvaća uši, vrat, gornju čeljust i zube. Ostali simptomi su gubitak sposobnosti mirisa, suzenje očiju i umor.


Možemo li spriječiti upalu sinusa?

Upala sinusa najčešće započinje kao obična prehlada, samo što traje neobično dugo. Oboljeli od prehlade mogu spriječiti širenje upale iz nosa na sinuse i na srednje uho, upotrebom mukolitika koji šire dišne puteve, razmekšavaju sekret i pomažu ga eliminirati.

Liječenje treba započeti što prije, odnosno odmah kod prvih znakova pritiska u glavi, začepljenosti nosa i kašlja, da bi se spriječila daljnja upala donjih dišnih puteva.

 

 Postoji 100% prirodno rješenje za sinusitis

 Uljni preparati s dodacima eteričnih ulja učinkoviti su u rješavanju osjećaja slabe prohodnosti nosa, njegovanja suhe sluznice nosa i razgradnji inficiranog mukusa u plućima.

 Fitoterapija je odavno je poznata, a prije nekoliko godina i službeno je priznata kao znanstveno dokazana učinkovita pomoć u liječenju upale sinusa. Učinkovitost je dokazana preparatima na bazi mirtola.

 

GeloMyrtol forte je biljni lijek koji dokazano i uspješno rješava simptome kod:

  • prvih znakova prehlade (začepljenost nosa, produktivni kašalj)
  • pritiska u glavi i otežanog disanja na nos zbog upale sinusa (sinusitis)
  • otežanog iskašljavanja koje je posljedica nakupljanja guste sluzi u dišnim putovima.

Pacijenti još uvijek vjeruju da antibiotici liječeprehladu i gripu

Jedno od posljednjih ispitivanja pokazalo je da je čak 37% građana Hrvatske kod prehlade ili gripe od liječnika dobilo recept za antibiotike.

 

Zabrinjava i podatak da još uvijek najmanje 12% građana Hrvatske vjeruje da su prehlada, gripa i sinusitis bolesti koje uzrokuju bakterije.

 

 

GeloMyrtol forte dokazano smanjuje potrebu za dodatnom terapijom antibioticima za više od 40%

U multicentričnom ispitivanju učinkovitosti i sigurnosti standardiziranog mirtola i jednog drugog eteričnog ulja u usporedbi s placebom, sudjelovao je 331 bolesnik s akutnim sinusitisom. Dvostrukoslijepo ispitivanje bilo je kontrolirano s dva placeba, a provedeno je u 16 centara. Za vrijeme razdoblja praćenja od 14 dana, bolesnici su liječeni 6 ± 2 dana.

 

Zaključak

Rezultati potvrđuju vrijednost eteričnih ulja poput standardiziranog mirtola kao učinkovitog lijeka prvog izbora kod akutnog, nekompliciranog  sinusitisa umjesto antibiotika.

 

Literatura:

  1. Ispitivanje Medis, listopad 2015., 1.249 ispitanika
  2. Federspil et al.Efficac of Myrtol standardized int he Therapy of Acute Sinusitis – Results of Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Multicentric Study. Laryngo-Rhino-otol. (1997) 76: 23-27

 

MEDIS ADRIA PROMO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner