Vijesti

Ekstrakt hmelja i rizik od karcinoma dojke

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt hmelja i rizik od karcinoma dojke

Da bi ublažile tzv. valove vrućine i druge simptome menopauze, mnoge žene primjenjuju hormonsku terapiju, i to hormonima poput estrogena čija se razina u tom razdoblju smanjuje. Međutim, primjena hormonskog nadomjesnog liječenja povezana je s višim rizikom od razvoja karcinoma dojke i bolesti srca, pa se stoga mnoge žene okreću prirodnim alternativama, primjerice ekstraktu hmelja.

Dodaci prehrani s ekstraktom hmelja mogu pomoći, jer sadrže fitoestrogene, no učinak tog dodatka na rizik od karcinoma nije jasan. Zato je skupina čikaških istraživača odlučila ispitati njegovo djelovanje na kulturama žljezdanih stanica dojke. U istraživanju je ispitan učinak obogaćenog ekstrakta hmelja na metabolizam estrogena – proces koji je uključen u razvoj karcinoma dojke. Korištene su dvije linije stanica dojke, a primijećeno je da je posebice jedna tvar iz ekstrakta - 6-prenilnarigenin - potaknula detoksikacijske puteve povezane s nižim rizikom od karcinoma.

Tako su autori istraživanja zaključili da 6-prenilnarigenin potencijalno ima antikarcinogeni učinak, no napomenuli su da bi se to još trebalo potvrditi u daljnjim istraživanjima.

Izvor: Chemical Research in Toxicology