Vijesti

Grašak i upalne bolesti crijeva

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Grašak i upalne bolesti crijeva

Novim istraživanjem o unosu graška utvrđen je njegov pozitivan učinak na zdravlje – može sprječiti negativan utjecaj visokomasne prehrane na cjelokupno zdravlje organizma. Znanstvenike je na to istraživanje potaknula činjenica da u mnogim zemljama Zapada raste učestalost pojave upalnih bolesti crijeva koje uključuju ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest.

U ovom se istraživanju promatrao utjecaj graška u obliku dodatka prehrani na organizam ženka miševa s kolitisom, koje su hranili masnom hranom. Miševe stare šest tjedana podijelili su nasumično u dvije skupine. Obje su skupine 9 tjedana dobivale masnu hranu, dok je samo jedna uz nju dobivala i grašak. Kolitis se razvio 7 tjedana nakon uvođenja takve prehrane. Obje skupine miševa jednako su reagirale na liječenje, no skupina koja je dobivala grašak oporavila se mnogo brže od skupine koja se hranila isključivo masnom hranom. Kod skupine koja je dobivala grašak također je uočena manja količina krvi u stolici, a miševi iz te skupine zadržali su tijekom svih 9 tjedana nižu tjelesnu masu od miševa prve skupine.

Znanstvenici zaključuju da grašak u obliku dodatka prehrani umanjuje simptome kolitisa izazvanog masnom prehranom tako što smanjuje upale i ublažava oštećenje sluznice.

Izvor: Nutrients