Vijesti

Vitamin D i plodnost žena

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin D i plodnost žena

Prema novijem istraživanju, status vitamina D može utjecati na plodnost žena tako da sudjeluje u regulaciji hormona koji se izlučuju iz jajnika. U istraživanju je sudjelovalo 49 žena starosti od 19 do 25 godina. Ispitanice su morale ispuniti sljedeće kriterije: redoviti menstrualni ciklus, da su izvan stanja trudnoće, da je  razdoblje od zadnjeg dojenja minimalno dva mjeseca, te da ne uzimaju dodatke prehrani vitamina D i izbjegavaju intenzivno izlaganje suncu. Dodatno, ispitanice su dobivale jednu kapsulu vitamina D ili placebo pripravka tijekom tjedna u kojem je nastupilo menstrualno krvarenje. Nakon toga su mjerene koncentracije vitamina D u serumu i anti-Müllerovog hormona (AMH). Naime, AMH djeluje kao biomarker za funkcionalnost jajnika i preostale rezerve jajnih stanica.

Rezultati su pokazali da oralna konzumacija dodatka prehrani vitamina D uzrokuje akutno povećanje razine 25(OH) vitamina D, uz paralelno povećanje razine serumskog AMH kod mlađih žena. Znanstvenici zastupaju teoriju da vitamin D posredstvom regulacije AMH može utjecati na povećanje plodnosti.

Međutim, potrebna su dodatna klinička istraživanja koja bi odredila stvarni utjecaj vitamina D na regulaciju AMH kao i istraživanja koja bi uključivala ispitanice s ograničenim zalihama fertilnih jajnih stanica.

Izvor: Nutrients