Vijesti

Mega doze vitamina D i opekline nakon sunčanja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Mega doze vitamina D i opekline nakon sunčanja

Uzimanje mega doze vitamina D jedan sat nakon pojave opeklina od sunčanja značajno smanjuje crvenilo kože i upalu povezanu s opeklinama, zaključak je novijeg istraživanja. U istraživanje je bilo uključeno 20 ispitanika koji su nasumično razvrstani u skupine koje su dobivale placebo ili tablete vitamina D u dozi od 50.000, 100.000 ili 200.000 internacionalnih jedinica (I.J:). Ispitanici su tablete dobivali jedan sat nakon nastanka opekline od sunčanja, zadobivene primjenom UV lampe na unutarnjem dijelu ruke. Potom su bilježene promjene na koži nakon 24, 48 i 72 sata te nakon jednog tjedna, poslije čega je obavljena biopsija kože za buduća istraživanja.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su dobivali najveću dozu vitamina D došlo do najznačajnijeg smanjenja upale nakon 48 sati od zadobivene opekline. Također je došlo do smanjenja crvenila kože i epidermalnih oštećenja. Dodatno, kod ispitanika koji su dobivali vitamin D u dozama od 200.000 I.J. došlo je do smanjenja ekspresije proupalnih medijatora TNF-ɑ i iNOS, čime je dokazano da vitamin D utječe na regulaciju gena zaslužnih za popravak oštećenih stanica kože.

Iako su rezultati izrazito značajni i vjerodostojni, znanstvenici još ne preporučuju primjenu mega doza vitamina D nakon zadobivenih opeklina od sunčanja. Potrebna su dodatna klinička istraživanja koja će na većem uzorku ispitanika potvrditi uočene uzročno-posljedične događaje.

Izvor: The Journal of Investigative Dermatology