Vijesti

Poboljšanje kognitivne funkcije starijih osoba

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Poboljšanje kognitivne funkcije starijih osoba

Dodaci prehrani sa srednjelančanim trigliceridima (MCT), aminokiselinom L-leucinom i vitaminom D3 mogu poboljšati kognitivne funkcije u starijoj dobi, pokazala je nova studija. U istraživanju je sudjelovalo 38 osoba prosječne dobi 87 godina. Ispitanici su nasumično raspoređeni u tri skupine. Prva skupina bila je kontrolna i nije dobivala dodatke prehrani. Druga je skupina dobivala 1,2 g L-leucina i 20 µg vitamina D3, uz 6 g MCT. Treća je dobivala jednaku količinu L-leucina i vitamina D3, no umjesto MCT-a dobila je 6 g triglicerida dugog lanca (LCT).

Tri mjeseca kasnije, skupina koja je dobivala MCT pokazala je poboljšanje od 11% na ispitu za procjenu kognitivnih funkcija (Mini-Mental State Examination) dok kod skupine koja je dobivala LCT nisu uočene promjene. Kod osoba iz kontrolne skupine uočen je pad kognitivnih funkcija od 8%. Na drugom ispitu za procjenu kognitivnih funkcija (Nishimura geriatric rating scale for mental status) kod MCT skupine uočeno je poboljšanje od 31%, dok je kod LTC skupine uočen pad kognitivnih funkcija za 11%, a u kontrolnoj skupini pad od 26%.

S obzirom na rezultate, znanstvenici poboljšanje kognitivnih funkcija pripisuju MCT-u. Stvaranje masnih kiselina srednje duljine lanca (MCFA) iz MCT-a dovodi do brzog stvaranja ketona zaslužnih za sintezu fosfolipida i napajanje mozga. Stoga bi ta kombinacija mogla biti idealan dodatak prehrani za poboljšanje kognitivne funkcije osoba starije dobi.

Izvor: Journal of Nutritional Science and Vitaminology