Zdravlje majke i djeteta

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Zdravlje i nutritivni status majke glavni su čimbenici za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće, a briga za zdrav razvoj dojenčeta započinje već prije njegova začeća

 
Zdravlje majke i djeteta

Priprema za trudnoću i trudnoća

Potreba za energijom i hranjivim tvarima povećana je zbog rasta majčinog tkiva i tkiva fetusa. Neodgovarajuća prehrana ili pothranjenost mogu dovesti do deficita mikronutrijenata i raznih komplikacija.

Odgovarajući unos folne kiseline neposredno prije začeća i u prvom tromjesečju trudnoće štiti dijete od oštećenja neuralne cijevi koje može rezultirati malformacijama kralježnice, lubanje i mozga, te od prijevremenog rođenja. Procjenjuje se da bi 50-90% oštećenja neuralne cijevi moglo biti sprječeno kad bi trudnice pravovremeno uzimale dovoljne količine folne kiseline. Kod dojenčadi i djece nedostatak folne kiseline može usporiti ukupnu stopu rasta te dovesti i do megaloblastične anemije. Uzimanje folne kiseline dokazano smanjuje pojavu nekih prirođenih nepravilnosti,  pojavu mučnine, povraćanja i slabosti u ranoj trudnoći, pomaže u smanjenju opasnosti od preeklampsije, a može smanjiti i rizik od srčanih mana djece.

Nedostatak vitamina B12 je rijedak, a najčešće se javlja kod vegetarijanaca. Blagi nedostatak uobičajen je tijekom trudnoće i nije opasan, ali njegovu količinu u organizmu dodatno smanjuje pušenje. Međutim, veći nedostaci mogu imati ozbiljne posljedice za trudnicu i za razvoj djeteta. Posljedice njegovog nedostatka u prehrani su megaloblastična anemija i neurološka oštećenja.

Odgovarajući unos vitamina D u trudnoći, posebno tijekom zimskih mjeseci, povezan je s dugotrajnim smanjenjem rizika od prijeloma kostiju i osteoporoznih promjena kod potomaka. Osim toga, danas mu se sve više pažnje poklanja i zbog učinaka na imunosni, živčani, endokrini i kardiovaskularni sustav.

Nedostatak cinka može rezultirati prijevremenim porodom, uzrokovati smanjeni rast i poremećaje psihomotornog razvoja. Također, može utjecati i na imunološki odgovor smanjenjem razvoja T limfocita. I veće količine folne kiseline mogu utjecati na apsorpciju cinka, pa tako uzrokovati njegov manjak.

Nedostatak željeza u trudnoći preduvjet je za razvoj anemije, povećava rizik od prijevremenog porođaja i niske tjelesne mase novorođenčadi. O unosu željeza naročito treba voditi računa u drugom i trećem tromjesječju, a ono se gubi i krvarenjem pri porodu.

DHA je važna za razvoj i funkciju mozga i zdravlje retine oka. Dokazano je da kontinuirano uzimanje omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće značajno smanjuje učestalost prijevremenih porođaja te da suplementacija tijekom trudnoće i dojenja može smanjiti rizik od razvoja alergijske senzibilizacije na hranu tijekom prve godine života. Unosom omega-3 masnih kiselina tijekom laktacije, povećava se koncentracija masnih kiselina u mlijeku.

Prenatal je dodatak prehrani obogaćen folnom kiselinom, željezom i omega-3 masnim kiselinama za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću. Potreba za folnom kiselinom tijekom trudnoće se udvostručuje, a uravnoteženom prehranom ju je teško nadoknaditi. Folna kiselina ima ulogu u procesu dijeljenja stanica te pridonosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće. Njen nedostatak u organizmu majke može uzrokovati nepravilan razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa. Omega-3 imaju važnu ulogu u razvoju mozga fetusa, koji se najbrže razvija u zadnjem tromjesječju trudnoće. Zato se tada i tijekom dojenja, uz prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, preporučuje i uzimanje dodatka prehrani.


U trudnoći se magnezij preporuča protiv grčeva u nogama, te preventivno pri sumnji na razvoj preeklampsije i kao terapija preeklampsije. Literatura pruža dokaze da manjak magnezija u trudnoći može biti ključan i za hipertenziju, prijevremeni porod, te  intrauterini zastoj rasta. Osim toga, olakšava probavu, umanjuje simptome umora i iscrpljenosti koje trudnice često osjećaju na početku trudnoće, a važno ga je nadoknaditi i kod žena koje imaju mučnine i povraćaju.

Biolectra magnezij Direkt sa 300 mg magnezija u okusima limun i naranča, inovativan je proizvod patentiranog proizvodnog postupka, koji je prvi na hrvatskom tržištu omogućio uzimanje magnezija bez vode, u bilo kojem trenutku. Biolectra proizvodi imaju finu teksturu granulata, izvrsnu topljivost, ugodan okus i manji volumen, pa ne čudi što su prvi izbor trudnica. Osim Biolectra magnezija Direkt, korisnicima su na raspolaganju i Biolectra Relax koji uz 375 mg magnezija sadrži i vitamina B6 koji pomaže u smanjenju mučnina i vitamin C, te Biolectra Immun sa cinkom, selenom i vitaminom D.  

 

Muška neplodnost

Najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca su poremećaji endokrinog i imunološkog sustava, infekcije urogenitalnog trakta, kromosomske i genske aberacije, sistemske bolesti i izlaganje različitim kemijskim i fizikalnim čimbenicima. No, suvremen način života, stres, nepravilna prehrana i hrana tretirana hormonima i pesticidima, pridonose pogoršanju karakteristika sjemena. U literaturi se čak do 80% slučajeva muške neplodnosti dovodi u vezu s posljedicama djelovanja oksidativnog stresa, jer su spermiji iznimno osjetljivi na oštećenja. I postupci medicinski potpomognute oplodnje općenito narušavaju okidacijsko-energetsku ravnotežu.

PROfertil® kapsule su patentirana i jedinstvena kombinacija 8 specifičnih sastojaka koji su važni za proces nastanka i dozrijevanja spermija. Ujedno to je jedini klinički ispitan i standardiziran dodatak prehrani koji pridonosi normalnoj plodnosti, spermatogenezi i reproduktivnosti muškarca. Sadrže optimalnu kombinaciju i koncentraciju L-karnitina, L-arginina, koenzima Q10, glutationa, vitamina E, folne kiseline, cinka i selena. Klinička ispitivanja pokazala su da PROfertil® značajno povećava koncentraciju i brojnost spermija u ejakulatu, povećava količinu i volumen ejakulata te poboljšava pokretljivost spermija.

 

Epiziotomija

Epiziotomija je kirurški zahvat kojim se neposredno prije poroda, ili za vrijeme poroda, radi kirurški rez međice da bi se povećao vaginalni otvor i time olakšao izlaz djetetu iz maternice. Mišljenja oko izvođenja epiziotomije su podijeljena. Iako je u proteklim desetljećima u nekim bolnicama bila izvođena pri gotovo svakom rutinskom porodu, u današnje vrijeme ona ima sve više protivnika. Nakon epiziotomije rodilje se najčešće šivaju koncem koji nakon nekog vremena sam otpada, a unutarnji šavovi se razgrade u organizmu. Dok rana ne zaraste higijena se održava samo toplom vodom. Ako ne dođe do upale ili infekcije, međica bi se u pravilu u potpunosti trebala oporaviti u roku od šest tjedana.

Cicatridina mast je pomoć u cijeljenja rana nakon epiziotomije i carskog reza. Hijaluronska kiselina omogućava brže i učinkovitije cijeljenje, s manje zatezanja i nelagode. Njena prisutnost u tkivu stvara optimalne uvijete za diobu stanica, što rezultira bržim cijeljenjem. U studiji rađenoj 2008. čak 90,91% žena koje su nakon  epiziotomije koristile Cicatridina® mast, nakon 6 tjedana imale su smanjenje crvenila i zadebljanja reza. Mast se može koristiti i kod pelenskog osipa ili crvenila guze beba. Također se preporučuje za sve tipove ogrebotina, iritacija, crvenila na koži, kod suhe i ispucale kože od vjetra i zime, kod opeklina od sunca i sl.

 

Dojenje

Mnogobrojne su i neosporne zdravstvene koristi dojenja za bebu, no biti dojilja izazovan je zadatak za svaku majku. Početak dojenja nije jednostavan, jer je potrebno neko vrijeme da mame i bebe usklade ritam „ponude i potražnje“.  

Multi-Mam® linija sadrži proizvode za njegu bradavica i prevenciju i tretman oštećenih bradavica. Multi-Mam® Lanolin je hipoalergijska mast iz vune, medicinske čistoće, bez dodanih aditiva, namijenjena njezi suhih i ispucanih bradavica. Potpuno je sigurna za dijete i ne mora se odstranjivati prije dojenja, kao ni Multi-Mam® Balzam - namijenjen osjetljivim i ispucanim bradavicama. Jedinstven biljni sastav pomaže prevenciji oštećenja,a kožu održava nježnom, vitalnom i zdravom. Nije ljepljiv, lako se apsorbira i pruža maksimalnu zaštitu tijekom dojenja. Za intenzivan tretman oštećenih bradavica preporučuju se Multi-Mam®  komprese koje ubrzavaju zarastanje ragada, smanjuju bol, svrbež i peckanje. Sadrže patentirani bioaktivni gel s patentirani 2QR kompleksom, 100% prirodnog biljnog porijekla, koji ubrzava i pospješuje proces cijeljenja te stimulira epitelizaciju i granulaciju tkiva. Osim toga štiti od infekcije, jer blokira mikroorganizme najčešće prisutne u tom području.

 

Koža djeteta

Atopijski dermatitis je kronična recidivirajuća bolest koja se manifestira snažnim svrbežom (pruritus), specifičnom morfologijom i distribucijom na koži (ovisno o dobi), kroničnim tijekom bolesti (s recidivima) te osobnom ili obiteljskom poviješću bolesti (astma, alergijski rinitis, atopijski dermatitis). Najčešće se javlja kod male djece - čak 90% pacijenata simptome je imalo do 5. godine života. Upravo je poremećena barijera kože opsežni problem koji potiče lančane reakcije i oslobađanje niza proupalnih citokina, inflamatornih faktora rasta i ostalih proupalnih medijatora koji sežu u dublje slojeve kože te izazivaju karakterističnu preosjetljivost kože i osjećaj svrbeža. Češanje i svrbež već iritirane kože kojoj je narušena barijera izazivaju dodatne krastice i oštećenja koja se lako mogu pretvoriti u sekundarnu bakterijsku (Staphylococcus sp.) ili virusnu infekciju (Herpes simplex). To je začarani krug teško podnošljivih i psihološki frustrirajućih simptoma, pogotovo neugodnih maloj djeci. Promjenom navika i usvajanjem rutine svakodnevne njege kože ciljanim proizvodima, kvaliteta života može se drastično poboljšati.

Laboratoriji A-Derma osmislili su Exomega proizvode za svakodnevnu primjenu, bogate djelatnim tvarima i ugodnih tekstura koje vraćaju osjećaj udobnosti. Za učinkovito kontroliranje bolesti od velike su važnosti svakodnevna higijena i njega, uz ustrajnu primjenu emolijensa. Ključ učinkovitosti su snažne djelatne tvari u kombinaciji s teksturama koje štede vrijeme. Ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi čudotvorni je umirujući sastojak čije djelatne tvari proizvodima A-Derma Exomega osiguravaju antiiritacijsko i umirujuće djelovanje. S obzirom da atopičnoj koži nedostaju lipidi i nema snažne prirodne funkcije barijere - proizvodi sadrže i Filaxerine® koji obnavlja zaštitnu barijeru kože i pojačava proizvodnju visokokvalitetnih lipida, čineći i neposrednu zaštitu.

 

U razvijenim zemljama, učestalost pojave atopijskog ekcema utrostručila se tijekom posljednjih 30 godina. Sada pogađa čak 25% djece mlađe od 7 godina.  Atopična koža je iznimno krhka, praćena crvenilom i svrbežom čime se uvelike narušava kvaliteta života mališana, a u težim slučajevima može imati i psihičke posljedice.

Ducray dermatološki laboratoriji od 1930. imaju cilj pomoći pacijentima s dermatološkim problemima i promjeniti im život na bolje. Primjer takvog pristupa je proizvod nastao kao rezultat 6-godišnjeg  istraživanja, velika inovacija -  Dexyane MeD - prvi medicinski proizvod namijenjen liječenju 3 tipa ekcema (atopijski, kontaktni i kronični ekcem ruku). Ima trostruko djelovanje - liječi ekcem, obnavlja promijenjenu kožnu barijeru i sprječava ponovnu pojavu upalnih lezija. Može se koristiti samostalno kod blažih oblika ekcema, u kombinaciji s kortikosteroidnom terapijom, te u fazi održavanja. Dexyane MeD je više od emolijensa – primijenjuje se izravno na ekcem, na lice i tijelo. Može se koristiti od 3. mjeseca starosti, ali ne kod trudnica i dojilja.

 

Dječja koža iznimno je osjetljiva, pa reagira irtirano, pogotovo u pelenskoj regiji. Za učinkovitu obnovu kože od prvog dana života važno je imati dobru obnavljajuću kremu.

Cicalfate obnavljajuća krema bogata je Avène termalnom vodom koja djeluje umirujuće, protuupalno i antiiritacijski, a sadrži soli bakra i cinka koje smanjuju rizik od nastanka sekundarnih infekcija kože i stvaraju uvjete potrebne za cijeljenje. Aktivni sastojak sukralfat ubrzava proces obnove kože. Krema ne sadrži konzervanse i može se nanositi na kožu i vanjske sluznice već od dojenačke dobi. Cicalfate krema može se primijeniti kod ogrebotina, ekcema i iritacija kože, za osipe oko usana i ranice u kutovima usana, pelenski osip, te nakon manjih kirurških i dermatoloških zahvata.

 
 

 

Probiotici

Istraživanja pokazuju da sastav crijevne mikroflore ima dalekosežan utjecaj na razvoj imunosnog sustava i na stijenku crijeva, što se posebno odnosi na rani stadij razvoja djeteta. Snažna zaštitna uloga crijevne flore i jak imunosni sustav nužni su za zaštitu dojenčadi od respiratornih infekcija te infektivnog proljeva i drugih želučanih i crijevnih tegoba. Studije su kao indikacije za uzimanje probiotika potvrdile akutnu diareju, prevenciju diareje izazvane antibioticima, nekrotizirajući enterokolitis, dojenačke kolike te prevenciju infekcija respiratornog sustava i nozokomijalnih infekcija. Također, sve je više dokaza koji govore u prilog uzimanju probiotika kod alergijskih manifestacija i intolerancija na hranu, posebice kod intolerancije mlijeka i mliječnih proizvoda. S obzirom da i omega-3 ima sve više dokaza kod alergijskih reakcija i intolerancije na hranu, pametno je preporučiti probiotički pripravak s omegom.

Bio-Kult Infantis je višesojni probiotički pripravak na kojemu je rađena nasumično kontrolirana studija u liječenju kolika. Objavljena je 2014. u Journal of Pediatrics and Child Health. Dojenčadi mlađoj od 4 mjeseca, kojoj su dijagnosticirane kolike, tijekom 30 dana davana je doza probiotika ili placeba. Već unutar 7 dana od početka terapije, više od 80% dojenčadi iz skupine djece koja je primala probiotike manje je plakalo, u usporedbi sa 35% djece iz kontrolne skupine. Do 30. dana postotci su ostali slični. Studija je pružila i iznenađenje: 40% djece testne skupine već nakon 7. dana doživjelo je potpuni nestanak kolika, u usporedbi sa 7% u placebo skupini. Ovaj probiotik nije formuliran samo za liječenje dojenačnih kolika, na toj formulaciji napravljeno je čak 7 publiciranih kliničkih studija. Dobre rezultate pokazuje i u drugim pedijatrijskim indikacijama - u liječenju ekcema, eradikaciji H. pylori, pa i u tretiranju funkcionalne konstipacije. Sve studije pokazale su pozitivne učinke, a da pritom nisu pokazale nikakve nuspojave.  

 

Najčešći problemi u jesensko doba

Ni najmlađi nisu pošteđeni virusnih i bakterijskih oboljenja gornjih i donjih dišnih puteva, čiji se broj uobičajeno povećava tijekom jeseni i zime. Među najsnažnije aktivatore imunosustava spada beta-glukan koji djelotvornost imunoloških stanica može povećati i do 7 puta, i to tako da jača obrambene sposobnosti makrofaga, neutrofila i stanica ubojica koje su ključne u obrani od raznih bakterija, virusa, gljivica i parazita. Najpoznatiji od svih vitamina - vitamin C stimulira obrambeni sustav, jak je antioksidans, a u tijeku bolesti pojačano se troši, pa ga je važno nadoknaditi.

Istraživanja su pokazala da profilaksa vitaminom D može značajno pridonijeti smanjenju učestalosti infekcija gornjeg respiratornog sustava kod djece. S obzirom da je njegov sadržaj u hrani prilično skroman, važna je pravilna nadomjesna prehrana da bi se osigurale preporučene dnevne količine.

Ce De glukan je tekući dodatak prehrani koji sadrži beta-glukan, ekstrakt korijena đumbira, ekstrakt cvijeta kamilice, vitamin C, cink i vitamin D, pa se preporučuje za imunitet djece. Vitamin D pridonosi normalnoj funkciji imunosustava. Djeca starija od 4 godine uzimaju 2 puta na dan po jednu čajnu žličicu prije jela, a djeca starija od 12 godina -3 puta na dan jednu čajnu žličicu prije jela.

 

Uz svaku virozu i bakterijsku upalu gornjih dišnih puteva, ali i često zbog zatvorenih prozora i isušenog zraka u prostorijama u kojima se boravi, djeca imaju problema sa začepljenim nosom.

Sinomarin® Babies smanjuje nazalnu kongestiju, čisti i vlaži nosnu sluznicu dojenčadi i beba. U pakiranju se nalazi 18 jednokratna doza u bočicama od 5 ml za jednokratnu uporabu. Hipertoničan je, za razliku od većine proizvoda na tržištu, pa pomaže očistiti bebin nos i smanjiti kongestiju. Preporučeno doziranje je nekoliko kapi u svaku nosnicu, 2-3 puta na dan, ili prema uputama liječnika. U slučaju guste i prekomjerne sluzi može se, sa sigurnošću, uštrcati i veća količina proizvoda u svaku nosnicu. Sinomarin® Children smanjuje nazalnu kongestiju,  čisti i vlaži. Sprej s finom maglicom namijenjen je bebama starijim od 6 mjeseci i djeci. Ima anatomski dizajniran aplikator sa sigurnosnim vrhom. Jednosmjerni ventil onemogućuje kontaminaciju. Uštrcava se 1-2 puta u svaku nosnicu, 2-3 puta na dan, ili prema uputama liječnika.

 

Upale usne šupljine i ždrijela spadaju među najčešće uzroke posjeta pedijatrijskim ordinacijama.

Golanil medicinski proizvod je sprej za grlo 100% prirodnog sastava. Uz hidroglicerinski ekstrakta propolisa standardiziran na 12% galagina, sadrži i biljne ekstrakte kadulje, timijana, acerole i prirodni vitamin C s bioflavonoidima. Zbog toga ima povećanu efikasnost u otklanjanju neugodnih simptoma. Brzo i efikasno smanjuje crvenilo sluzokože grla, bol, grebanje i otežano gutanje. Ubrzava zarastanje afti i sprječava rast bakterija i gljivica u usnoj šupljini. Djeluje protuupalno, antiseptički i regenerativno. Siguran je za upotrebu već od 1. godine života, za stariju decu i odrasle osobe. Ne sadrži neoclaridan diterpen, alkohol, umjetne boje, zaslađivače, ni gluten. Praktičan je za primjenu i kod najmanjih. Po potrebi se može koristiti češće i duže, jer nema opasnosti od predoziranja.

OKTAL PHARMA PROMO

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner