Vijesti

Magnezij ublažava simptome depresije

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Magnezij ublažava simptome depresije

Magnezij može biti vrlo uspješan u olakšavanju simptoma depresije i tjeskobe. Znanstvenici su proveli nasumično presječno istraživanje otvorenog tipa na odraslim osobama sa simptomima depresije blagog do srednjeg intenziteta, koji su procijenjeni upitnikom. Istraživanje je trajalo godinu dana da bi se isključila moguća sezonska depresija. Sudionici su tijekom šest tjedana dobivali svakodnevno 500 mg magnezij klorida (248 mg magnezija) u obliku dodatka prehrani.

Rezultati su pokazali značajno ublažavanje simptoma depresije, ali i tjeskobe. Pozitivni rezultati uočeni su bez obzira na dob, spol, intenzitet depresije i vrstu lijekova koji se koriste. Štoviše, kod osoba koje su uz dodatak prehrani uzimale i antidepresive, primijećeno je znatno ublažavanje simptoma. Mnogi su ispitanici pozitivne rezultate osjetili već nakon 2 tjedna od početka uzimanja dodatka prehrani. Međutim, 2 tjedna nakon prestanka uzimanja magnezijeva klorida simptomi su se ponovno pojavili.

Znanstvenici žele provesti nova istraživanja kako bi dobili rezultate na većoj skupini ljudi, tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ta buduća istraživanja trebala bi biti dvostruko slijepa da ne bi došlo do mogućeg placebo efekta.

Izvor: PLOS One