inPharma skupovi

inPharma Majka i dijete 2017

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
inPharma Majka i dijete 2017

Izvješće sa stručno-znanstvenog skupa

Visoka posjećenost stručno-znanstvenog skupa na kojem je sudjelovalo više od 350 farmaceuta, liječnika i nutricionista još jednom je potvrdila da su ovakve konferencije potrebne kao mjesto razmjene novih znanja o aktualnim temama iz područja zdravlja, ali i njihovim praktičnim primjenama.

Ovogodišnji inPharma stručno-znanstveni skup održan je 29. rujna u oganizaciji stručnog časopisa inPharma, Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora i Vitaminoteke, konzaltinga u nutricionizmu.

Četrnaest predavača, svojim su predavanjima publici približili nova saznanja o zdravstvenim problemima i bolestima vezanim uz reprodukciju i trudnoću, o kritičnim nutritivnim tvarima i suplementaciji kod djece, majki, trudnica i dojilja, jer čine posebno osjetljivu skupinu potrošača lijekova, dodataka prehrani, kozmetike i ostalih zdravstvenih proizvoda.

O zdravstvenim tvrdnjama za dodatke prehrani za djecu i o budućim trendovi u suplementaciji djece i trudnica govorile su dr.sc. Lea Pollak i doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender.

O važnosti željeza u prehrani trudnica i djece, predavanje je imala prof.dr.sc. Marina Ivanišević, a prim.dr.sc. Aleksandra Bonevski u svom je predavanju govorila o anemijama i svim problemima koji mogu nastati nedovoljnim unosom željeza, folata i vitamina B12

Gostujući predavač iz SAD-a, dr. Murray Clarke naglasio je važnost omega masnih kiselina za zdravlje trudnica i djece.  Prim.mr.sc. Josip Lončar obradio je temu matične mliječi kao vrijednog dodatka za potporu zdravlja djece, ali i u trudnoći. Anja Žaler, mag.pharm. govorila je o važnosti ljudske mikroflore i o mogućoj ulozi probiotika u prevenciji alergija. 

Nenad Bratković, mag.nutr. objasnio je važnost prehrane i naglasio dodatke prehrani čijom se suplementacijom može pridonijeti boljoj funkciji imuniteta kod djece. Jedan od najbitnijih aspekata kod dodataka prehrani je svakako kvaliteta, odnosno njena kontrola. Dr.sc. Stribor Marković svojim predavanjem upozorio je na važnost kontrole kvalitete sirovina i biljaka u proizvodnji raznih dodataka prehrani i pripravaka za djecu.

O neplodnosti koja pogađa sve više parova, govorio je prim.dr.sc. Miro Šimun Alebić, te o mogućim terapijama neplodnosti i suplementaciji kod žena i kod muškaraca. Prof.dr.sc. Željko Krznarić definirao je razne gastroenterološke bolesti i probleme koji se javljaju u trudnoći te koje su moguće terapije primjenjive u tim slučajevima. O kožnim bolestima i alergijama kod djece govorila je prim.dr.sc. Nives Pustišek kroz svoje predavanje o najvećim dermatološkim problemima djece i dojenčadi.

Na kraju su naglašeni važnost ljekaranika i ljekarne u edukaciji i potpori majki. Katarina Fehir Šola, mag.pharm. kroz projekt „Ljekarna prijatelj dojenja“ promiče važnost dojenja i zaštitu majki dojilja, a Martina Šepetavc, mag.pharm. govorila je o mnogim projektima u ljekarnama osmišljenim za potporu majkama i djeci, kao što su savjetovališta za celijakiju, atopijske bolesti kod djece te potpora dojenju.