Vijesti

Kondroitin sulfat i osteoartritis koljena

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kondroitin sulfat i osteoartritis koljena

Visoko kvalitetni kondroitni sulfat podjednako je djelotvoran u liječenju simptoma osteoartritisa koljena kao i široko rasprostranjeni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) zaključak je novijeg belgijskog istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo 604 ispitanika sa simptomima osteoartritisa i trajalo je šest mjeseci. Ispitanici su nasumično razvrstani u tri skupine. U prvoj skupini je bilo 199 ispitanika koji su svakodnevno dobivali 800 mg kondroitin sulfata farmaceutske čistoće i 200 mg placebo NSAID-a. Druga skupina je uključivala 200 ispitanika koji su dobivali placebo tabletu kondroitin sulfata i 200 mg NSAID-a. Preostalih 205 ispitanika koji su se nalazili u trećoj skupini, dobivali su placebo, tablete kondroitin sulfata i NSAID-a. Parametri koje su ispitanici bilježili nakon 30, 91 i 182 dana istraživanja bili su bol u koljenu, funkcionalnost zgloba i individualna prihvatljivost kod ispitanika.

Rezultati su pokazali da su smanjenje boli i poboljšanje funkcionalnosti zgloba nakon trećeg i šestog mjeseca bili podjednako dobri kod ispitanika koji su dobivali kondroitin sulfat i ispitanika koji su dobivali NSAID. Također je pokazano da se funkcionalnost zgloba nezamjetno brže povećala kod ispitanika koji su dobivali NSAID, međutim ukupni učinak tretmana bio je podjednak učinku kod ispitanika koji su dobivali kondroitin sulfat.

Znanstvenici stoga pozivaju na primarnu uporabu kondroitin sulfata farmaceutske čistoće, budući da isti iskazuje jednaku učinkovitost kao nesteroidni protuupalni lijekovi čije je prekomjerno korištenje povezano s brojnim kliničkim rizicima.

Izvor: Annals of the Rheumatic Diseases