Vijesti

Dodaci prehrani na bazi gljiva i zdravlje srca

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Dodaci prehrani na bazi gljiva i zdravlje srca

Dodaci prehrani na bazi gljiva Portobello ili Shiitake mogu djelovati zaštitno na krvne žile prilikom konzumacije hrane s visokim udjelom masti, zaključak je novijeg istraživanja na polju eksperimentalne biologije.

U novije vrijeme sve su veći zahtjevi potrošača za određenim vrstama gljiva zbog brojnih blagotvornih svojstava koja se pripisuju toj taksonomskoj skupini. Na svjetskom tržištu najveći uzgoj bilježe gljive kao što su Reishi, Chaga, Shiitake, Maitake, čiji ukupni godišnji prihod iznosi 18 milijardi američkih dolara. Neke od gljiva su u prethodnim istraživanjima pokazale pozitivan utjecaj na profil lipida u serumu kao i na proces aterogeneze, stoga je cilj aktualnog istraživanja bio evaluirati stvarni učinak.

U istraživanju su miševi podijeljeni u pet skupina: kontrolna skupina s niskomasnom prehranom (4% masti), kontrolna skupina s visokomasnom prehranom (8%), skupina s visokomasnom prehranom uz dodatak prehrani na bazi gljive Portobello, skupina s visokomasnom prehranom uz dodatak prehrani na bazi gljive Shiitake, ili miješane kontrolne skupine. Nakon 16 tjedana zabilježeno je smanjenje porasta tjelesne mase unutar skupina koje su dobivale dodatak prehrani na bazi gljiva, uz značajnije smanjenje kod skupine koja je dobivala dodatak prehrani na bazi gljive Shiitake. Dodatna istraživanja su pokazala da je samo kod miševa koji su dobivali dodatak prehrani na bazi te gljive došlo do značajnijeg smanjenja aortalnih lezija u odnosu na kontrolne skupine.

Znanstvenici pripisuju blagotvorne učinke visokoj koncentraciji bioaktivnih spojeva, od kojih ističu snažan antioksidans ergotionin. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se definirale i ostale komponente iz gljiva koje se upliću u metabolizam lipida i tako pridonose ateroprotektivnom učinku.

Izvor: FASEB Journal