Vijesti

Kurkuminom do zdrave gustoće kostiju

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kurkuminom do zdrave gustoće kostiju

Kurkumin u obliku dodatka prehrani pomaže u održavanju poželjne i zdrave gustoće kostiju, pokazalo je nedavno istraživanje koje je provedeno na 57 zdravih ispitanika, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Ispitivan je utjecaj kurkumina u obliku dodatka prehrani na mineralnu gustoću kostiju osoba kod kojih je ona vrlo niska. Jedna je skupina određena kao kontrolna, dok je druga svakodnevno dobivala jedan gram kurkumina u obliku dodatka prehrani. Istraživanje je trajalo šest mjeseci.

Denzitometrijom petne kosti uočeno je poboljšanje u njenoj gustoći kod osoba koje su uzimale dodatak prehrani, dok kod kontrolne skupine nije uočena promjena. Pozitivne promjene kod skupine s dodatkom prehrani uočene su i mjerenjem gustoće kostiju malog prsta te gornje čeljusti.

Znanstvenici naglašavaju da nisu uočili bitne promjene u gustoći kostiju kontrolne skupine, što upućuje na to da bi uvođenjem kurkumina u prehranu ljudi mogli uvelike utjecati na svoje zdravstveno stanje i kvalitetu života, a osobito na sprječavanje nastanka osteopenije – čestog pratioca starije dobi.

Izvor: European Review for Medical and Pharmacological Sciences