Vijesti

Dodaci prehrani na bazi zelenog čaja i policistični jajnici

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Dodaci prehrani na bazi zelenog čaja i policistični jajnici

U novijem iranskom istraživanju pokazano je da konzumacija dodataka prehrani na bazi zelenog čaja vodi smanjenju tjelesne mase kod žena s dijagnosticiranim sindromom policističnih jajnika, uz još uvijek upitno protuupalno djelovanje na stanje sindroma.

U kliničkom istraživanju sudjelovalo je 45 žena starosti 18 do 55 godina, s dijagnosticiranim sindromom policističnih jajnika. Raspon indeksa tjelesne mase bio je između 20 i 35 kg/m2. Neposredno prije početka istraživanja ispitanicama su izmjerene vrijednosti tjelesne mase, indeksa tjelesne mase, opsega struka, udjela masnog tkiva i serumskih proupalnih biomarkera. Ispitanice su podijeljene na eksperimentalnu skupinu, koja je svakodnevno dobivala četiri tablete ekstrakta zelenog čaja od 500 mg i kontrolnu skupinu koja je dobivala četiri placebo tablete ispunjene kukuruznim škrobom. Istraživanje je trajalo 45 dana.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanica iz eksperimentalne skupine došlo do smanjenja tjelesne mase, smanjenja indeksa tjelesne mase, opsega struka i udjela masnog tkiva, međutim nije došlo do značajnijeg smanjenja vrijednosti serumskih proupalnih biomarkera, s iznimkom interleukina 6.

Znanstvenici vjeruju da se vrijednost ostalih proupalnih faktora može smanjiti kad bi konzumacija dodataka prehrani na bazi zelenog čaja bila duža od 45 dana i stoga pozivaju na nova klinička istraživanja.

Izvor: Phytotherapy Research