Vijesti

Kombinacija probiotika i ulja bogatih omegom-3

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kombinacija probiotika i ulja bogatih omegom-3

U novijem australskom istraživanju pokazano je da probiotik ugrađen u kapsulu ulja tune bogatog omega-3 masnim kiselinama rezultira boljim prianjanjem probiotičkih bakterija na stijenke crijeva kao i većim oslobađanjem omega-3 masnih kiselina iz kapsule. Znanstvena pozadina o blagotvornim učincima omega-3 i probiotika rezultirala je većom osvještenošću potrošača i porastom kupovine namirnica bogatih tim bioaktivnim tvarima. Međutim, i dalje postoji dio populacije koji zbog senzoričkih razloga izbjegava namirnice bogate navedenim bioaktivnim komponentama. To saznanje poslužilo je znanstvenicima kao razlog za dizajniranje prve studije koja ispituje probavu mikrokapsule koja sadrži dvije kemijski i funkcionalno različite bioaktivne komponente. Kao kontrolni pripravak korištene su kapsule koje sadrže odvojene omega-3 masne kiseline i probiotike.

Istraživanje je pokazalo da mikrokapsulirani probiotički soj L. casei ima mnogo veću stopu preživljenja od probiotika u kontrolnim pripravcima. Takva pojava pripisuje se zaštitnom učinku kapljica masti koje oko probiotika tvore zaštitni omotač i prve dolaze u kontakt s probavnim tekućinama. U slučaju omega-3 masnih kiselina, mikrokapsulirane omega-3 masne kiseline pokazale su značajniju retenciju ukupnih omega-3, u odnosu na kontrolne pripravke. Znanstvenici vjeruju da se uzrok krije u sinergističnoj sposobnosti probiotičkih bakterija da osiguraju bolju oksidativnu stabilnost omega-3 masnih kiselina.

Zaključno se može utvrditi da se prednosti mikrokapsuliranja probiotika i omega-3 masnih kiselina očituju u većoj sposobnosti preživljenja i prianjanja za crijevni epitel u slučaju probiotika, kao i u većoj retenciji ukupnih omega-3 masnih kiselina. Znanstvenici dodatno pozivaju na klinička in vivo istraživanja koja bi evaluirala oksidativnu stabilnost, sposobnost preživljenja i bioraspoloživost istraživanih komponenti.

Izvor: Food Chemistry