Vijesti

Ribljim uljem protiv astme

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ribljim uljem protiv astme

U novijem istraživanju, znanstvenici sa Sveučilišnog centra u Rochesteru došli su do informacije da omega-3 masne kiseline mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje osoba koje pate od astme. Naime, povod znanstvenom istraživanju bilo je prethodno otkriće da određene masne kiseline, sadržane u ribljem ulju, utječu na regulaciju stanica imunološkog sustava (B stanica). Budući da osobe koje pate od astme imaju imunološku neravnotežu između molekula koje potiču pojavu upale i molekula koje ju inhibiraju, s razlogom se potencijalno blagotvoran utjecaj ribljeg ulja našao pod povećalom znanstvenika. 


U istraživanju koje je obuhvatilo 17 osoba s dijagnosticiranom astmom, prikupljeni su uzorci krvi da bi se promatrao utjecaj uzimanja ribljeg ulja na specifične antigene (prvenstveno IgE) odgovorne za imunološku reakciju. Dokazano je da omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu smanjiti proizvodnju IgE kod osoba koje pate od blažeg oblika astme. Suprotno tome, kod osoba s težim oblikom astme pokazale su se manje djelotvornima, jer te osobe uzimaju veće količine kortikosteroida koji sprječavaju pozitivni učinak omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja.

Dodatno, paralelno istraživanje pokazalo je da prenatalna konzumacija ribljeg ulja uvelike smanjuje rizik od pojave astme kod djeteta. Znanstvenici apeliraju na konzumaciju isključivo ulja najviše kvalitete da bi osjetljive i bioaktivne komponente u potpunosti ostale sačuvane.

Izvor: University of Rochester Medical Center