Vijesti

Tekući dodaci prehrani za starije osobe

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Tekući dodaci prehrani za starije osobe

Uvođenje tekućih dodataka prehrani poboljšava nutritivni status i smanjuje upalne procese kod osoba starije životne dobi, zaključak je novijeg korejskog istraživanja. Naime, suboptimalna prehrana češće se javlja kod osoba starije životne dobi i kao posljedicu dovodi do povećanja brojnih zdravstvenih rizika. Starenjem dodatno dolazi do smanjenja koncentracije hormona rasta (IGF-1) kao i do povećanja koncentracije proupalnih citokina. S ciljem da smanje nepoželjne posljedice neadekvatnog nutritivnog unosa kod osoba starije životne dobi, znanstvenici su u uobičajenu prehranu uvodili tekuće dodatke prehrani te promatrali kako njihov unos utječe na pojavu kroničnih supkliničkih upalnih stanja.

U dvotjednom istraživanju obuhvaćeno je 60 ispitanika koji žive u staračkom domu. U njihoivuu redovitu prehranu uvedeni su tekući dodaci prehrani. Ispitanici su dva puta na dan dobivali 200 mL tekućeg vitaminsko–mineralnog dodatka prehrani. Nakon dva tjedna zabilježeno je poboljšanje nutritivnog statusa svih ispitanika, uz poseban naglasak na proteine. Pozitivni rezultati očitovali su se u povećanju indeksa tjelesne mase (BMI), smanjenju koncentracije kataboličkih citokina, te povećanju koncentracije anaboličkog hormona rasta (IGF-1).

Rezultati istraživanja upućuju na potrebu za uvođenjem dodataka prehrani među populacijom starije životne dobi, s ciljem smanjenja upalnih procesa i bolesti povezanih s neadekvatnim nutritivnim statusom.

Izvor: Journal of Human Nutrition and Dietetics