Ljetna putna ljekarna

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Da bi odmor prošao uz najmanje moguće probleme, u ovom članku podsjećamo na neke od najčešćih zdravstvenih problema tijekom ljeta i na proizvode koji se u tim slučajevima mogu preporučiti pacijentima

Ljetna putna ljekarna

Da bi se izbjegle nepotrebne nezgode tijekom putovanja i boravka na odredištu, važno je pripremiti potrebne lijekove i ostale korisne proizvode. Ljekarnik će na osnovu informacija o zdravstvenom statusu i potrebama, te vrsti odmora i destinaciji na koju se putuje, pacijenta savjetovati o svemu što mu je potrebno. Naravno, potrebe su različite, ali neki proizvodi nikad nisu suvišni.

Putnici moraju računati da je moguće da u mjestu u koje putuju nema ljekarne i da liječnik ne radi svakodnevno. Oni koji putuju u egzotične krajeve obavezno moraju provjeriti koja su cijepljenja obavezna u tom području. Svi putnici moraju imati zdravstvenu knjižicu, a treba ponijeti i knjižicu cijepljenja za djecu, te  povijest bolesti  za kronične pacijente.

Osobito boravak u prirodi, logorovanje, boravak na brodu ili ronjenje, povećavaju rizik od ugriza, ozljeda, opeklina od sunca, uganuća, udaraca i različitih infekcija. Osim toga ljeti su česta i trovanja hranom i crijevne bolesti, te upale uha, oka, grla…

 

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca obavezna je za sve uzraste i sva odredišta. Svijest o opasnosti od sunca danas bi trebala biti na najvišoj mogućoj razini, a to zahtijeva veliki trud svih zdravstvenih radnika. Najvažnije je izbjegavati sunčanje i izlazak na sunce kada su UV zrake najjače, između 10-16 sati.Ovisno o tipu kože, zaštitni faktori nanose se sat vremena prije izlaganja suncu. Važno je postepeno se izlagati suncu, jer se koža tako privikava na sunce i izbjegavaju se njena oštećenja.

U laboratorijima A-Derma svjesni su opasnosti koje sunce predstavlja za ljudsku kožu ako se ne koristi adekvatna zaštita, pa linijom proizvoda za zaštitu od sunca A-Derma Protect nude rješenje za sve tri razine štetnog sunčevog djelovanja na našu kožu. Inovativni koncept «1,2,3 zaštita od sunca» daje odgovor na sve tri razine štetnog djelovanja sunca.

A-Derma štiti površinu kože. Zaštitu širokog UVA-UVB spektra omogućuje PFDC patentirani sustav zaštitnih filtera. Riječ je o ultra sigurnoj zaštiti visoke podnošljivosti, fotostabilnosti i vodootpornosti. Budući da ni jedan sustav filtera ne štiti kožu  od UV zraka100%, potrebno je ojačati funkciju barijere. Za to je zaslužna A-Dermina inovativna djelatna tvar Barriestolide®, iz ulja izdanaka Rhealba® zobi, čije je djelovanje na fragilnu kožu patentirano. Ulje izdanaka Rhealba® zobi važno je i za zaštitu od štetnog djelovanja sunca - čuva stanice od oštećenja, odnosno, potiče njihovu samoobranu. 

Eau Thermale Avene 100 % mineralna zaštita od sunca za netolerantnu i alergijama sklonu kožu je linija koja sadrži niz različitih proizvoda sa SPF 50+, ugodnih tekstura i praktičnih pakiranja. Jednostavno se mogu izabrati prema tipu kože i/ili namjeni. Svi proizvodi iz te linije su u prepoznatljivom, bijelom pakiranju.  Mineralna krema SPF 50+ bogatije je teksture i primarno je namijenjena zaštiti lica, vrata i dekoltea suhih i vrlo suhih tipova koža, a Mineralno mlijeko SPF 50+ laganije je teksture i zbog većeg pakiranja pogodnije je za zaštitu tijela, odnosno većih površina. Novost u liniji su Mineralni fluidi za zaštitu od sunca kože lica, vrata i dekoltea u praktičnom, džepnom pakiranju. Laganih su, neljepljivih i brzo upijajućih tekstura. Mineralni fluid SPF 50+ matirajućeg je učinka i ne ostavlja bijele tragove, a Tonirani mineralni fluid SPF 50+ daje koži blistav, preplanuli ten.

 

Pojačano znojenje

U ljetno vrijeme svi su aktivniji, češće se bave raznim sportskim aktivnostima i drugim aktivnostima na otvorenom, pa je zbog toga i zbog povećanih vanjskih temperatura pojačano i znojenje. U takvim slučajevima magnezij se pojačano izlučuje, što vrlo često dovodi do umora, iscrpljenosti, grčeva u nogama te napetosti mišića, i to podjednako u svim dobnim skupinama. Magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, a na njegov nedostatak u organizmu upozoravaju grčevi, bolovi u mišićima, nesanica, glavobolja, vrtoglavica, emotivna preosjetljivost, nervoza i uznemirenost.

Biolectra magnezij Direkt sa 300 mg magnezija u okusima limun i naranča je inovativan proizvod patentiranog proizvodnog postupka, koji je prvi na hrvatskom tržištu omogućio uzimanje magnezija bez vode, u bilo kojem trenutku, što je osobito praktično prilikom sportskih aktivnosti. Biolectra proizvodi imaju finu teksturu granulata, izvrsnu topljivost, ugodan okus i manji volumen, pa ne čudi što su prvi izbor mnogih sportaša i rekreativaca. Osim Biolectra magnezija Direkt, korisnicima su na raspolaganju i Biolectra Relax koji sadrži kombinaciju 375 mg magnezija, vitamina B i C te Biolectra Immun sa cinkom, selenom i vitaminom D.  

 

Upale grla, oka, uha

Prejako ili krivo usmjeren klima uređaj, prehladno piće, propuh, ronjenje ili boravak u avionu, često završavaju upalama gornjih dišnih putova, uha ili oka.  

Na znakove iritacije oka dobro je ukapati 'umjetne suze' koje vlaže i podmazuju oko i rješavaju neugodan osjećaja ''pijeska u očima''.

Infekcije uha češće se javljaju u ljetnim mjesecima kada je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti. Otitis externa, odnosno ''plivačko uho'', infekcija je vanjskog zvukovoda, kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Voda koja sadrži bakterije ili gljivice prodire u uho i biva zarobljena u ušnom kanalu. Mikroorganizmi se zatim razvijaju, tj. rastu unutar uha, a to može biti vrlo bolno. Također, voda koja se predugo zadrži u zvukovodu pogoduje bubrenju cerumena i može pospješiti razvoj upale.

Da bi se izbjegla ta neugodna pojava, savjetujte pacijentima slijedećih 7 pravila i korištenje Normison spreja:

1. uho treba održavati suhim - nakon svakog kupanja osušiti ga mekanim ručnikom ili papirnatom maramicom, te koristiti Normison sprej za uklanjanje zaostale vode u zvukovodu.

2. treba izbjegavati plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.

3. izbjegavati guranje stranih predmeta u uho, jer je i manja ozljeda kože dovoljna za prodor mikroorganizama.

4.  ne treba pretjerivati s pranjem uha sapunom i/ili šamponom, jer je odmašćena koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.

5. pojačan svrbež zvukovoda može biti početni znak upale, pa je uputno obratiti se liječniku i po potrebi započeti terapiju na vrijeme.

6. u slučaju prekomjerna stvaranja cerumena, treba ga redovito odstranjivati, a posebno prije odlaska na ljetovanje.

7. nikad ne pokušavati odstraniti cerumen bilo kakvim predmetima, jer postoji opasnost da ga se nagura dublje u zvukovod i/ili ošteti koža.

Kod grlobolje će pomoći lokalni dezinficijens za otapanje u ustima, a kapi za nos s dekongestivom pomoći će kod začepljenog nosa.

Sinomarin® je 100% prirodan, klinički dokazan nazalni dekongestiv. To je hipertonična otopina morske vode (2,3% NaCl) bogata blagotvornim morskim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima). Ublažava začepljenost nosa (nazalnu kongestiju) i povišeni tlak u sinusima putem prirodnog mehanizma osmoze. Osim toga, pomaže navlažiti i očistiti nosne šupljine, odstranjujući nakupljenu sluz, kruste, prašinu, ostatke, nečistoće, alergene i infektivne tvari.

Sinomarin® poboljšava kvalitetu života ublažavajući simptome povezane sa  začepljenjem nosa (npr. svrbež nosa, kihanje, kašljanje, povećan tlak u sinusima i uhu, poremećaj spavanja).

Preporučuje se: za sve vrste začepljenja nosa i sinusa; za prehladu i gripu; u slučajevima kada su dekongestivi kontraindicirani (npr. trudnoća, dojenje, bolest štitnjače, visoki krvni tlak, oboljenja srca, šećerna bolest); za poboljšanje djelotvornosti dekongestiva i smanjenje njihove primjene; za sprječavanje sekundarnih ORL infekcija i komplikacija; za svakodnevnu higijenu...

 

Ubodi

Boravak u prirodi mogu zagorčati različiti insekti i životinje čiji ubodi i ugrizi mogu biti nezgodni. Najčešće su to komarci, krpelji, ose i pčele. Ubodi pčele i ose neugodni su zbog izazivanja alergijske reakcije, a ubodi stršljena mogu biti i opasniji. Ako je u tijelu ostao žalac, potrebno ga je ukloniti pincetom, a na mjesto uboda staviti hladan oblog. Za to, ali i razne druge potrebne, korisno je imati pripremljen gel u jastučiću koji se drži ohlađen u zamrzivaču.

U slučaju jače reakcije preporučuje se lokalna primjena krema ili losiona s antihistaminikom ili kortikosteroidom. U slučaju povišenja tjelesne temperature, povraćanja, generalizirane urtikarije, otežanog disanja i crvenila kože potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć. 

Od uboda insekata zaštititi se može odjećom i repelentom. Na tržištu ih je veliki broj, i to u različitim oblicima - kreme, losioni, sprejevi... Nanose se na kožu ili odjeću da bi štitili od uboda. U posljednje su vrijeme dostupne i narukvice, osobito pogodne za djecu.

Krema protiv opeklina, uboda insekata i crvenila kože, koja može poslužiti kao prva pomoć, dobro će doći u svakoj putnoj torbi.

Natura Kids sprej je prirodan, inovativan i siguran proizvod, primjeren za korištenje od prvih dana bebinog života. Zahvaljujući sastavu blagog je i ugodnog mirisa za ljude, ali neprivlačan i odbojan insektima. Natura Kids sprej odlikuje jedinstvena prirodna formulacija temeljena je na višestoljetnom iskustvu i spoznajama etnobotanike.  To je mješavina sigurnih, esencijalnih, nenadražujićih i netoksičnih ulja koja njeguju kožu i brzo se upijaju. Sve korištene biljke su isključivo biljke certificiranog podrijetla i od certificiranih uzgajivača. Sve sirovine su dodatno testirane u nezavisnom laboratoriju, te je proizveden po GMP standardima. Nanesen na kožu, stvara prirodnu barijeru i štiti nježnu dječju kožu.

 

Manje ozljede

Za slučaj malih ozljeda (ogrebotina, posjekotina i opekotina) treba ponijeti antiseptik,  sterilne gaze, par zavoja, mast ili gel protiv opekotina, antibiotik za lokalnu primjenu, ljepljivu traku i samoljepivi, vodootporni flaster.

S obzirom da je koža naš najveći organ i da predstavlja prvu liniju obrane organizma, a u ljetnim mjesecima je stalno izložena vanjskim utjecajima koji za posljedicu mogu imati opekline, ranice, ogrebotine i razderotine, osim proizvoda za dezinfekciju, u putnoj bi se ljekarni svakako trebalo naći i neko sredstvo za brže i bezbolnije zacijeljivanje. Medicinska istraživanja pokazala su da rane brže cijele u vlažnim uvjetima, jer u takvom okruženju brže rastu nove stanice, brže migriraju i tako osiguravaju ključne bjelančevine za zarastanje rana. Vlažno okruženje sprječava i formiranje kraste, jer se brže formira novo tkivo, pa koža „ljepše“ zarasta. Uvjete za vlažno cijeljenje pruža hijaluronska kiselina, pa se za brži oporavak pacijentima možete ponuditi u obliku masti ili spreja.

Cicatridina mast i sprej djeluje zahvaljujući prisutnosti hijaluronske kiseline, mukopolisaharida koji se u velikim količinama nalazi u mnogim tkivima tijela. Ona funkcionira kao strukturalna potpora dajući tonus, trofizam i elastičnost tkivu. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronska kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva.

Cicatridina mast i sprej stvaraju optimalne uvjete u kojima su stanice u mogućnosti pojačano se dijeliti, rasti i migrirati. Pružaju optimalne kozmetičke rezultate, a njihova primjena osigurava apsolutnu ugodu.  Cicatridina mast i sprej pogodni su i za osjetljivu kožu.

 

Probavne tegobe i dehidracija

Želučane i probavne tegobe često se pojavljuju kada se promijeni mjesto boravka i način ishrane. Na putovanju se nerijetko događa tzv. trovanje hranom s neugodnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Također su u ljetno vrijeme česte enteroviroze s proljevom koji može biti opasan zbog mogućnosti dehidracije. Zato su probiotički preparati i enterosorbent važni sastojci putne ljekarne. Uz njih je dobro imati i sol za rehidraciju koja u organizam vraća izgubljene elektroilte za slučaj proljeva ili povraćanja, jer dehidracija organizma uzrokuje umor, vrtoglavicu i suha usta, a ozbiljni gubitak tekućine može biti fatalan.

Također, na putu su česti i zatvori probave. Vrlo često, zbog psihičke nelagode da nisu u svom prostoru, ljudi, pogotovo mala djeca, zadržavaju stolicu.

Eva/qu® čepići namijenjeni su rješavanju problema konstipacije na prirodan, fiziološki način. Sadrže natrijev bikarbonat, kalijev bitartarat, te polietilenglikol kao pomoćnu tvar. Čepić rastapa se u rektumu i otpušta veliki broj mikromjehurića koji masiraju stijenku rektuma i potiču pražnjenje, te dodatno omekšava zaostalu stolicu.

Eva/qu®  čepići djeluju isključivo lokalno i ne uzrokuju nuspojave kao što su dehidracija ili poremećaj ravnoteže elektrolita. Koristi se 1 čepić po potrebi. Umetanje je lakše ako se čepić prvo uroni u vodu. Ukoliko postoje ozljede sluznice ili hemoroidi, preporučeno je umetati čepić nakon lubrikacije vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem. Na tržištu su dostupna pakiranja za odrasle, te za djecu od 2-12 godina.

Kada djeca napuste vrtiće i škole i krenu na more ili selo, tipične boljke vezane uz boravak u kolektivu polako jenjavaju, a nastupaju sasvim drugi problemi tipično vezani uz ljeto. Tijekom ljeta to su najčešće crijevne viroze koje prate proljevi i povraćanja.

U slučaju crijevne infekcije dojenčadi i male djece svakako treba konzultirati liječnika, jer ona dehidriraju značajno brže od odraslih. Dijete od šest mjeseci trebalo bi imati 5-6 mokrih pelena na dan. Proljev je čest uzrok hospitalizacije dojenčadi, jer uzrokuju burne simptome i predstavljaju velik rizik za dehidraciju. Prehrambeni i općenito terapijski cilj je izbjeći dehidraciju. Za dojenčad se savjetuje nastavak dojenja ako dijete podnosi majčino mlijeko, a za djecu koja su na mliječnom pripravku, pedijatar procjenjuje trebaju li prijeći na posebnu formulu. Ako se simptomi ne povuku, potrebno je u prehranu uvesti oralna rehidracijska sredstva za dojenčad hranjenu bočicom, ali i za djecu koja se hrane isključivo majčinim mlijekom. Takvi pripravci osiguravaju natrij i kalij te druge elektrolite kojima se nadomješta gubitak soli, a ujedno sadrže nisku energetsku vrijednost koja potječe od ugljikohidrata.

Roditelji se sjete na put ponijeti lijekove za snižavanje temperature, no važno im je napomenuti da je i Reidrato podjednako važan preparat u putnoj ljekarni. Teba im naglasiti da je, kada počnu povraćanje i/ili proljev, najvažnije odmah početi nadoknađivati izgubljenu tekućinu i minerale. Nije dobro davati samo vodu ili čajeve. Savjetujte roditeljima oralnu rehidraciju, i to odmah čim počnu takve smetnje. Tako će skratiti trajanje proljeva i sprječiti razvoj dehidracije.

Oralnu rehidraciju valja davati u količinama koje je dijete u stanju popiti, a rehidracijska otopina Reidrato ima okus koji je djeci zaista prihvatljiv. S obzirom da se na putovanjima uglavnom koristi flaširana voda, dobro je naglasiti da za pripravljanje Reidrata vodu nije potrebno prokuhati. Da bi bio još prihvatljiviji, savjetujte roditeljima da ga daju rashlađenog, pa čak i na slamku, kako bi se zaobišli okusni pupoljci na vršku jezika. Oralna rehidracija učinkovita je samo ako je dijete popije, stoga je izuzetno važno da je prihvatljivog okusa.

I kod starije djece, ako je proljev ozbiljniji, traje dulje od 24 h ili se javljaju znakovi dehidracije (upale oči, nedostatak suza, suha usta i smanjeno uriniranje) potrebno je potražiti savjet liječnika kao i u slučaju mučnine i povraćanja, jer je tada potrebno infuzijom nadomjestiti tekućinu i elektrolite. Liječniku se treba javiti i u slučaju da se proljev ponovno vrati i traje više od tjedan dana, ili ako u stolici ima krvi ili sluzi, te ako zaražena osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu duže od dva dana.

Enterosgel® je inovativni enterosorbent koji je po sastavu polimetilsiloksan polihidrat. Ima poroznu strukturu nalik na spužvu, s porama specifičnih dimenzija. Pore selektivno upijaju tvari srednje molekularne mase, što mu omogućuje selektivno upijanje samo tvari štetnih za organizam.

Enterosgel® iz organizma uklanja patogene bakterije i viruse kao što su npr. salmonela, ešerihija koli i rota virusi, razne alergene, egzogene i endogene toksine, npr. kod trovanja hranom ili alkoholom. Enterosgel® ne adherira na sluznicu crijeva, te neće imati štetnog djelovanja na normalnu mikrofloru. Ne apsorbira se u krvotok, pa stoga ne ulazi u interakcije s drugim lijekovima. Enterosgel neće apsorbirati tvari potrebne organizmu kao što su vitamini, minerali i druge hranjive tvari, pase stoga može primjenjivati i duži vremenski period.

Kod različitih probavnih tegoba, među kojima se posebno ističu probavne tegobe tijekom putovanja, sve više pozornosti posvećuje povoljnom učinku probiotika, i to ne samo uz antibiotike. Pacijentima je dobro preporučiti da „pripreme“ probavni sustav primjenom probiotika, osobito kad su u pitanju putovanja u daleke zemlje. Naime, primjenom probiotika može se smanjiti pojava proljeva tijekom putovanja i u mjestu novog boravka.

Bio-Kult je probiotički pripravak nove generacije koji, u usporedbi sa svim ostalim probiotičkim pripravcima na tržištu, sadrži najviše različitih prirodnih probiotičkih sojeva - čak 14. S obzirom na sastavu tako velikog broja različitih sojeva, omogućena je kolonizacija i tankog i debelog crijeva, pa je time omogućeno poboljšanje funkcije cjelokupnog probavnog sustava. Različiti sojevi djeluju sinergijski, pa je time i učinkovitost probiotičkog pripravka puno veća. Preporuča se popiti uobičajenu dozu Bio-Kulta tjedan dana prije putovanja, a tijekom putovanju povećati dozu na 4 kapsule na dan, te koristiti još najmanje tjedan dana nakon završetka putovanja.

 OKTAL PHARMA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner