Strije - estetski problem

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Ključnim korakom u smanjenju kliničkih znakova ožiljkastog tkiva smatra se hidratacija

Strije - estetski problem

 

 

Strije imaju disfunkcionalni rožnati sloj koji uzrokuje povećani transepidermalni gubitak vode i utječe na integritet hidrolipidne barijere kože. Dokazano je da hidratacija kože može pomoći u poboljšanju izgleda ožiljakstog tkiva i strija.

Koža je zaštitni organStrukturna jedinica životinje ili biljke koja služi posebnoj svrsi. koji tijelo štiti od raznih vanjskih utjecaja. Ona regulira tjelesnu toplinu i umanjuje prekomjeran gubitak vode. Tijekom čitavog ljudskog života prolazi kroz brojne promjene.

Strije su ožiljci vezivnog tkiva, a izgledaju kao brazde na koži. Na početku nastanka su crvenoljubičaste boje zbog velikog broja krvnih žila u njima, a koža izgleda tanka. Kasnije postaju bijele.

Točan razlog njihova nastajanja nije poznat, ali se zna da genetika ima velik utjecaj na njihovu pojavu. Pojavljuju se na koži uslijed hormonalnih promjena, najčešće u trudnoći, no mogu nastati i kod naglog rasta ili naglog debljanja,tj. u svim slučajevima kada se koža ne može rastegnuti dovoljno da bi mogla pratiti nagli razvoj tjelesne mase. Nastaju na mjestima distenzije - uglavnom na trbuhu, bedrima, grudima i bokovima, no mogu se pojaviti i na drugim pregibnim mjestima kao što su pazusi, pregibi laktova i koljena.

Trudničke strije (striae gravidarum) javljaju se na trbuhu i dojkama. Čimbenici rizika za nastanak strija kod trudnica su mlađa dob majke, viši BMI, dobitak težine veći od 15 kg te velika porođajna težina novorođenčeta.

Iako se strije ne mogu ukloniti u potpunosti, postoje tretmani koji ih mogu znanto smanjiti, a izgled cjelokupne kože učiniti boljim. Najbolji rezultati u njihovom suzbijanju postižu se na samom početku – kada se pojave. Kad postanu bijele gotovo ih se nije moguće riješiti, jer je koža izgubila pigment. Tada djelomično pomažu tretmani laserom.

Kreme i ulja protiv strija djeluju na elastičnost kože, očuvanje vezivnog tkiva i njeguju kožu. Zato se preporučuje njihovo korištenje u trudnoći i pubertetu kao preventivna mjera. Nažalost, potpuno sprječavanje nastanka strija nije moguće. Osim tretmana izvana, trebalo bi konzumirati prehranu bogatu bjelančevinama i dodatno unositi vitamin C, jer sudjeluje u sintezi kolagena.

Na tržištu danas postoji velik broj proizvoda za borbu sa strijama, raznolikog sastava. Koriste se i biljna ulja divlje ruže, pšeničnih klica i badema, te biljni maslaci – shea maslac, kakao maslac i kokos maslac. Kvalitetnija ulja često sadrže različite kombinacije biljnih ulja s vitaminima E i A. Naime, vitamin A potiče enzimatsku aktivnost, obnovu kože, debljanje epidermisa te sintezu kolagena. Također popravlja izgled kože koja je oštećena UV zračenjem i popravlja njezin elasticitet. U uljima protiv strija na našem tržištu koncentracije vitamina A su sigurne za korištenje i u trudnoći, jer se nalaze u vrlo niskim koncentracijama koje nisu štetne za majku i plod.

Vitamin E je antioksidans koji sprječava oksidaciju polinezasićenih masnih kiselina i na taj način sprječava lipidnu peroksidaciju (oštećenje membrana lipida koje dovodi do raznih poremećaja) te štiti nezasićene membranske lipide od oksidacije. Pomaže i u regeneriranju stanica i usporavanju starenja. Zbog antioksidacijskih svojstava sprječava starenje i odumiranje stanica, smanjuje oštećenja nastala od sunca i UV-zračenja, potiče zacjeljivanje rana. Njegov dodatak u biljna ulja pridonosi ishrani, obnovi i vlaženju kože.

Studije su pokazale da pravovremena njega može značajno utjecati na smanjenje pojavnosti strija. Neke su dokazivale utjecaj biljnih ulja i njihovih kombinacija s vitaminima na prevenciju i smanjenje strija. Jedna od njih dokazala je da su trudne žene koje su koristile ulja protiv strija s dodatkom vitamina E, u odnosu na skupinu trudnica koje ga nisu koristile, imale manju pojavnost strija. Studijama je dokazano i povoljno djelovanje preparata koji sadrži ulja kamilice, nevena, ružmarina, lavande i vitamine E i A na prevenciju strija. Drugim studijama dokazano je povoljno djelovanje biljnog ulja na hidrataciju kože, elasticitet i ožiljke. No, niti jedna studija nije zaključila da će krema ili ulje protiv strija u potpunosti spriječiti ili potpuno smanjiti već postojeće strije. Opći je zaključak da je svakako uputno koristiti takve preparate zbog njege i hranjenja kože čime će se djelovati, odnosno utjecati na smanjenje pojavnosti strija.

Ono što je važno kod nanošenja ulja protiv strija su redovito nanošenje i temeljito masiranje zahvaćenog područja da bi djelatni sastojci penetrirali u kožu.

Što se ulje tiče, ulje kamilice djeluje protuupalano i umirujuće na kožu, ulje lavande također djeluje umirujuće, poboljšava čvrstoću kože, djeluje lagano adstrigentno i prirodni je antiseptik. Njegov dodatak uljima protiv strija poboljšava djelovanje ulja i povećava učinkovitost njege kože. Ulje ružmarina djeluje antiseptički. U visokim koncentracijama je emagog, no ako su koncentracije niske sigurno je za primjenu. Ulje nevena ima regenerativnu ulogu i često se koristi kod njege osjetljive kože, kože oštećene od sunca i od opeklina. Sadrži saponine koji sprječavaju nastajanje gljivica na koži, te ima anti-inflamatorno djelovanje. Potiče protok krvi i tonus kože.

Neke kreme u sastojcima sadrže i ekstrakte morskih algi koje imaju povoljno djelovanje na kožu, jer stimuliraju mikrocirkulaciju, stimuliraju sintezu kolagena i elastina, učvršćuju kožu, te povećavaju tkivnu koheziju između dermisa i epidermisa. Tim povoljnim djelovanjem utječu i na prevenciju strija i smanjenje strija koje su ranije nastale.

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner