Vijesti

Ekstrakt brokule u regulaciji tjelesne mase

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt brokule u regulaciji tjelesne mase

Sulforafan je fitokemikalija koju pronalazimo u brokuli, a prema rezultatima novih istraživanja može utjecati na regulaciju tjelesne mase, potrošnju energije i sagorijevanje masnog tkiva. Istraživanje na sulforafanu pokazalo je da on ubrzava proizvodnju smeđeg masnog tkiva koje potiče potrošnju kalorija, a pozitivno utječe i na funkcionalnost crijevne mikrobiote pretilih domaćina. Prema ranijim istraživanjima, ta fitokemikalija također uspješno pronalazi i ubija tumorske stanice, dok normalne stanice ostavlja netaknutima, a sprječava i degeneraciju zglobne hrskavice kod osteoartritisa.

Znanstvenici su novo istraživanje proveli na miševima podijeljenim u dvije skupine. Jednu skupinu hranili su masnom hranom s dodatkom sulforafana, dok su drugu skupinu hranili masnom hranom bez sulforafana. Rezultati su pokazali da je tjelesna masa miševa koji su konzumirali sulforafan porasla 15% manje nego tjelesna masa miševa koji ga nisu unosili. Također, prva skupina miševa imala je i 20% manje visceralnog masnog tkiva, a smanjili su se kod njih i razina glukoze u krvi te simptomi masne jetre.

Važno je i otkriće zadaće Nrf2 transkripcijskog faktora u regulaciji tjelesne mase. Nrf2 je regulator antioksidacijskog odgovora koji inducira gene važne u borbi protiv oksidativnog stresa. Uz njegovu pomoć tijelo se brani u situacijama kada izvantjelesni antioksidansi zakažu. Naime, kod miševa čiji Nrf2 faktor nije obavljao svoju zadaću, tjelesna masa se povećala, bez obzira na to što su unosili i sulforafan. Spomenuti transkripcijski faktor također djeluje u signalizaciji antioksidansa koji mogu spriječiti razvoj metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti. Vrlo je važna i činjenica da glukorafanin, prethodnik sulforafana, smanjuje u crijevima broj gram-negativnih proteobakterija koje se u velikim količinama nalaze u crijevima pretilih miševa i ljudi.

Izvor: Diabetes