Zaštita od sunca - što nikad ne biste trebali smetnuti s uma?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Aisa Zanki Zelić, mag.pharm.

Faktori rizika za nastank raka kože su tip kože, količina madeža, genetska predispozicija, starost, ali ključan i najvažniji faktor rizika je izlaganje UV zrakama

Zaštita od sunca - što nikad ne biste trebali smetnuti s uma?

 Znanstvena istraživanja dokazala su činjenicu da kozmetički proizvodi za zaštitu od sunca štite od UV zračenja i time sprječavaju nastajanje opeklina kože, usporavaju foto-starenje kože, imunosupresijske procese u koži, te da mogu spriječiti neke vrste raka kože. Ti proizvodi, ali i njihovo korištenje, moraju ispunjavati više kriterija kako bi pokazivali navedene preventivne karakteristike i pružili održivu zaštitu od sunca.

Faktori rizika za nastank raka kože su tip kože, količina madeža, genetska predispozicija, starost, ali ključan i najvažniji faktor rizika je izlaganje UV zrakama. Na sreću, sve je veća osviještenost javnosti o procesu starenja kože i štetnosti pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama. UV zaštita postala je dio dnevnih proizvoda za njegu kože, a ne samo proizvoda za sunčanje.

Iako je povećana osviještenost korisnika da je zaštita od sunca korisna i potrebna, većina potrošača ipak ne razumije, na što je važno obratiti pozornost pri izboru proizvoda za zaštitu od sunca.

Slika 1. - U postocima izražena zabrinutost o utjecaju UV zračenja

 

UV-zračenje dijelimo u tri područja: UVC (200-280 nm), UVB (280-320 nm) i UVA (320-400 nm). UVB-zrake iz Sunčeva svjetla prodiru do Zemljine površine. Te zrake ne prolaze prozorsko staklo, ali prolaze kroz kvarcno staklo i vodu. Na koži uzrokuju eritem, i to 12-24 sata nakon što je koža obasjana, a nakon 48-72 sata koža počinje tamnjeti. Veće doze UVB-zračenja uzrokuju akutna i kronična oštećenja stanica epidermisa i vezivnog tkiva, te promjene stanične membrane što je osobito važno za karcinogenezu. Da bi se lakše pamtilo, UVB zrake povezuju se s engleskom riječi burn - opekline. UVA-zračenje dio je Sunčeva svjetla koje na Zemljinu površinu prodire u malim količinama. U malim dozama ne uzrokuje eritem na koži kao ni pigmentaciju. U većim dozama uzrokuje eritem i tzv. neposrednu pigmentaciju. Da bi se utjecaj UVA zraka lakše pamtio, slovo A povezuje se s engleskom riječi aging - starenje.                

Faktor zaštite od sunčevog zračenja tj. SPF faktor (Sun Protection Factor) je primarna mjera učinkovitosti sredstva za zaštitu od sunca. SPF faktor je omjer minimalne doze UV zračenja potrebne za nastajanje eritema - crvenila (MED-minimalna doza eritema) na koži zaštićenoj određenim proizvodom i minimalne doze UV zračenja potrebne za nastajanje eritema na nezaštićenoj koži.

Da bi proizvodi za zaštitu od sunca imali preventivne karakteristike u razvoju raka kože, moraju štititi i od UVA i od UVB zračenja. Ponekad je teško prepoznati štiti li proizvod od UVA zračenja jednako kao i od UVB zračenja. Logičan je zaključak da bi veći SPF faktor trebao upućivati i na veću UVA zaštitu. Stoga bi faktori zaštite od UVA i UVB zračenja trebali biti međusobno povezani. PPD (Persistent Pigment Darkening) procjenjuje pigmentaciju nastalu dva sata po završetku izlaganja UVA zrakama. Znanstvena istraživanja pokazala su da se određena biološka oštećenja kože mogu spriječiti i smanjiti ako je omjer UVA i UVB zaštite 1/3.                 

Preparati koji zadovoljavaju takav omjer, imaju na pakiranju radi lakšeg snalaženja, oznaku UVA u krugu.

 

Prema načinu djelovanja, preparati za zaštitu od sunca dijele se na organska (prije nazivana kemijska) i anorganska (prije nazivana fizikalna) zaštitna sredstva. Organska sredstva za zaštitu djeluju tako da apsorbiraju fotone UV zračenja i djelomično ih filtriraju, no ipak manji dio UV zraka prodire u kožu. Anorganska sredstva za zaštitu djeluju kao fizikalna barijera koja odbija ili raspršuje UV zrake. Definiraju se kao neprozirna sredstva čije djelovanje ovisi o promjeru i veličini njihovih čestica kao i o debljini sloja koji odbija ili raspršuje zrake.

Mineralni anorganski filteri, titan dioksid (TiO2) i cink oksid (ZnO) smatraju se iznimno sigurnim za primjenu u proizvodima za sunčanje. Imaju vrlo mali potencijal da izazovu reakcije iritacije i senzbilizacije kože, te su iznimno fotostabilni. Kombinacije TiO2 i ZnO često se koriste u proizvodima za zaštitu od sunca za djecu i osobe osjetljive kože.

Da bi se postigla širokospektralna zaštita, u pravilu je potrebna kombinacija nekoliko UV filtera.

Korištenje preparata s UV zaštitom često dovodi do pogrešnog stava da oni pružaju potpunu zaštitu od štetnog djelovanja Sunčevog zračenja. Mnoga istraživanja pokazala su da zbog takovog načina razmišljanja ljudi ostaju dulje na suncu i češće mu se izlažu.

Znanstvenici savjetuju svakodnevnu uporabu sredstava s nižim zaštitnim faktorom, barem na onim djelovima tijela koji su izloženi sunčevu svjetlu (lice). Takva zaštita prevladava nad bilo kojim rizicima.

Javnozdravstvene kampanje kojima se podiže svijest o potrebi fotoprotekcije uvelike su pomogle u osvještavanju javnosti. Ljekarnici kao najdostupniji zdravstveni djelatnici važan su član tima u takvim kampanjama. Našaa je uloga da pacijentima objasnimo i približimo važnost fotoprotekcije.

 

Fotoprotekcija predstavlja skup mjera zaštite od navedenih štetnih učinaka zračenja sunčevog spektra. Ona podrazumijeva izbjegavanje izlaganja suncu, posebno između 10 i 16 sati, nošenje fotoprotektivne odjeće, kapa, šešira i naočala te primjenu fotoprotektivnih sredstava, odnosno krema za zaštitu od sunca. Sve te mjere smatraju se ispravnim fotoprotektivnim ponašanjem i predstavljaju imperativ u prevenciji zloćudnih tumora kože, ali i u prevenciji starenja kože.

Suvremeni preparati za zaštitu od sunca poboljšavaju se iz godine u godinu, te se prilagođavaju svim kategorijama korisnika. Za svaku osobu može se pronaći preparat koji mu prema kozmetičkim svojstvima najbolje odgovara, uz visoke standarde zaštite. Posebno se obraća pažnja na specifične skupine kao što su djeca, starije osobe, osobe koje su već imale prekanceroze ili kanceroze, sportaši koji dugo borave na otvorenom ili osobe s atopijskim dermatitisom i alergijama.

Takvi specifični preparati formulirani su tako da sadrže minimalan broj komponenti, ali uz zadržavanje visoke učinkovitosti zaštite. Kod formuliranja preparata osobito se pazi da budu bez alkohola, parfema, silikona, cinamata, oktokrilena, parabena i fenoksietanola. U sve se preparate za zaštitu od sunca dodaju patentirani kompleksi koji imaju širok spektar UV zaštite, a obnavljaju i prirodnu antioksidacijsku obranu kože. Svi preparati imaju dobru kožnu i okularnu podnošljivost. Pazi se da se mogu jednostavno nanijeti na kožu i jednolično raspodijeliti.

Važno je uvijek naglašavati potrebu nanošenja dovoljnih količina preparata na pojedine dijelove tijela!

Pozitivan učinak sunčevih zraka na ljudski organizam je sinteza D vitamina u koži te učinak na raspoloženje. Tretman UV zračenjem (fototerapija) izbor je u liječenju nekih bolesti (vitiligo, psorijaza, lupus) kod osoba koje ne reagiraju na druge metode liječenja. 

 

Zaključak

Izlaganje suncu je važno, ali mora biti odgovorno, neovisno o tome radi li se o boravku u gradu i obavljanju uobičajenih aktivnosti, ili o bavljenju sportom, uživanju u prirodi ili pak o boravku na godišnjem odmoru, na morskoj obali ili u planinama, ljeti ili zimi.

 

Literatura:

Održiva zaštita od sunca, www.hdkk-cscc.hr/wp-content/uploads/2013/01/Odrziva-zastita-od-sunca.pdf

Commission Recommendation of 22 September 2006 on the efficacy of sunscreen products and the claims made relating thereto https://www.tib.eu/en/search/id/BLSE%3ARN196934205/2006-647-EC-Commission-Recommendation-of-22-September/

Colipa recommendation No23 Important Usage and labelling instructions for sun protection products http://www.dweckdata.com/PIP/COLIPA_Labelling_Guidance_Dec_2011.pdf

Sunscreen Use and Duration of Sun Exposure: a Double-Blind, Randomized Trial,J-FP. Autier, J-F.Dore, S.Negrier, D.Lienrd, R.Pannizon, F.J.Lejeune, D.Guggisberg, A.M.M. Eggermont, For the European Organization for Research and Treatment of Cancer Melanoma Group  J Natl Cancer Inst (1999) 91 (15) 1304-1309

DOI:https://doi.org/10.1093/jnci/91.15.1304 Published:04 August 1999

A. Zanki-Zelić, Uloga ljekarnika u odabiru preparata za fotoprotekciju, In Pharma, br. 37, svibanj/lipanj 2015, 9-17

A. Zanki-Zelić, Nove spoznaje za potpunu fotozaštitu, In Pharma, br. 38, srpanj/kolovoz 2015, 2-4

N. Pustišek, Fotoprotekcija smjernice za zaštitu od sunca, In pharma, br.43, svibanj/lipanj 2016, 8-10

S. Darlington, G.Williams, R.Neale, C.Frost, A.Green, A randomized controlled trial to assess sunscrean application and beta caroten supplementation in prevention of solar keratoses, Arch.Dermatol. 2003 Apr; 139(4):451-5

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner