Zglobovi i hrskavice

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autor članka: Nenad Bratković, mag.nutr., univ.mag.pharm., NutriConsult d.o.o., NutriKlinika

Dodaci prehrani za održavanje njihovih normalnih funkcija 

Zglobovi i hrskavice

U formulaciji suvremenih pripravaka dodataka prehrani sve više pažnje polaže se i na podrijetlo sirovine, uz pristup koji jamči dobro formuliran proizvod s aktivnim sastojcima, uz poznati mehanizam djelovanja

 Biomehanika čovjeka u središtu je suvremenog pristupa očuvanju zdravlja, te u prevenciji i liječenju bolesti, naročito lokomotornog sustava. U središtu suvremene kineziterapije i fizioterapije je proučavanje učinka centralnog živčanog sustava na cjelokupan lokomotorni aparat. Osim mišićnog i koštanog sustava, vezivno tkivo, a ponajprije zglobovi, česti su uzrok smanjene pokretljivosti, narušene kvalitete života te nemogućnosti ostvarivanja potencijala u životu, ali i sportskoj karijeri. Upravo su sportaši, uz tjelesno aktivnije pojedince te osobe treće životne dobi, najpogođenije skupine pacijenata s bolovima u zglobovima. Sportaši su izloženi ozljedama zglobova uglavnom uslijed snažnih mehaničkih opterećenja te nesrazmjera upalnih procesa i oporavka. Kod većine ostalih pacijenata uzroci bioloških patoloških promjena zglobova su urođeni genetski biološki obrasci, autoimuni procesi te primarne nezarazne kronične upalne bolesti kao što je debljina.

Dok su općoj populaciji preventivnim akcijama već poznate i često istaknute mjere očuvanja koštanog sustava, čini se da se o zglobovima i vezivnom tkivu počinje razgovarati tek kada se pojave kronične ili akutne zdravstvene smetnje i bolesti. Prvi simptomi oštećenja ili bolesti zglobova su: crvenilo, oticanje i bolnost, topli (ugrijani) zglobovi, ukrućenost i slabost zglobova ili pak njihovo „škljocanje“. U konačnici može doći do gubitka raspona pokreta i šepanja.

Najznačajnije skupine pacijenata s kroničnim bolestima zglobova su pacijenti s dijagnozom artritisa, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Zbog nuspojava koje imaju nesteroidni protuupalni lijekovi, većina tih pacijenata je pri terapiji bolesti u potrazi za dodatnom intervencijom i primjenom sigurnih dodataka prehrani - vjerojatno najraširenijim oblikom samopomoći u suvremeno vrijeme.

 

Bolesti zglobova

Artralgija (bolovi u zglobovima) je signal upalnih procesa u zglobovima i vezivnom tkivu. Može biti uzrokovana mehaničkim podražajem i opterećenjem ili pak intrinzičnim patološkim procesima koji zahvaćaju ligamente, burse i tetive koji okružuju zglobove. Ozljeda može zahvatiti i ono vezivno tkivo koje je unutar samog zgloba.

Artritis je pojam koji označava više od 100 različitih patoloških stanja (npr. degenerativni i upalni artritis) koji zahvaćaju zglobove i ostale dijelove tijela. U konačnici, artritis je uzrok invalidnosti i značajan čimbenik ograničene pokretljivosti kod više od 19 milijuna ljudi.

Osteoartritis (artroza) je sporo napredujuća ali i najčešća  bolest zglobova. Može se pojaviti na bilo kojoj zglobnoj hrskavici, a najčešće se pojavljuje na zglobovima ruke, kralješnice te kuka, koljena i stopala. Rezultira ukručenošću i otečenošću zglobova, bolom, te ograničenošću u pokretu zgloba. Valja istaknuti da je ta bolest jedan od najčešćih uzroka kronične radne nesposobnosti.

Reumatoidni artritis je najčešća upalna autoimuna bolest zglobova, koja se ispoljava najčešće s bolovima i simetričnom otečenošću malih zglobova ruku i stopala, ali i drugih sinovijalnih struktura. Pritom se mogu javiti i ostali simptomi gubitka tjelesne mase, umora, i opće slabosti. Katkada se javlja i vaskulitis. Nažalost, ta je bolest često progresivna i zahvaća ostale zglobove sa svojstvenim destruktivnim procesima koji završavaju nepovratnim erozijama kosti te strukturalno oštećenim i deformiranim zglobovima, s dugoročnim bolovima i smanjenom pokretljivošću.

 

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Najčešće primijenjivani lijekovi i prvi terapijski izbor kod bolesti zglobova su nesteroidni protuupalni lijekovi, kao što su inhibitori ciklooksigenaze 2 (COX-2) . Poznate su, međutim, nuspojave kontinuiranog uzimanja tih lijekova, od kojih se ističu povećana propusnost crijeva te erozivan učinak nekih lijekova na sluznicu probavnog trakta. Imajući u vidu doseg djelovanja, pacijenti, a i ljekarnici, skloni su radije preporučiti dodatke prehrani s kontroliranim podrijetlom i poznatim mehanizmom djelovanja i s ograničenim potencijalnim nuspojavama.


Dodaci prehrani               

U vrlo opsežnom ljekarničkom asortimanu dodataka prehrani, postoje tzv. sezonski proizvodi. Uoči ljeta pacijenti su usmjereni na estetiku i više su osviješteni u pogledu redukcije prekomjerne tjelesne mase, a zimi su najtraženiji dodaci prehrani za modulaciju imunosnog odgovora kao i oni za zdravlje respiratornog sustava. Dok su razlozi za takvu određenu popularnost više-manje opravdani,  dodaci prehrani čija popularnost nije određena razdobljem već objektivnim stanjima tijekom čitave godine, svakako su i oni koji blagotvorno djeluju na zdravlje zglobova i hrskavice.

Porijeklo sirovina - mnogi pacijenti, iz objektivnih ili subjektivnih razloga, u ljekarni inzistiraju na informaciji o podrijetlu sastojaka, odnosno sirovine koja se nalazi u formulaciji proizvoda. Pritom pacijenti ne moraju izrijekom biti vegani, već štoviše, sve je više pacijenata koji su fleksibilni u svojem prehrambenom odabiru, no jasno stavljaju naglasak na kontrolirano podrijetlo hrane i dodataka prehrani koje koriste. Stoga se u formulaciji suvremenih pripravaka dodataka prehrani sve više pažnje polaže i na podrijetlo sirovine, naravno uz pristup koji jamči dobro formuliran proizvod s aktivnim sastojcima, uz poznati mehanizam djelovanja.

Standardizacija ekstrakata na aktivne djelatne tvari - ne tako davno i na našem tržištu dodataka prehrani većinom su se mogli naći dodaci prehrani koji su sadržavali razne biljne i druge tvari bez poznatih standardiziranih potencijalno djelatnih tvari. Neovisno o primjeni i razlogu korištenja, ljekarnici danas, a sve više i pacijenti, zahtijevaju nutraceutik i fitofarmaceutik s jasno identificiranom djelatnom tvari u standardiziranoj koncentraciji.

 

Pregled nekih biljnih vrsta i sastojaka koji se koriste u formulaciji dodataka prehrani za zglobove i hrskavice

Cjelokupni izbor dodataka prehrani koji djeluju blagotvorno na zglobove, mogao bi se iskazati kroz tri osnovna i za zdravlje zglobova ključna mehanizma:

- sudjeluju u medijaciji boli

- sudjeluju u reparacijskim procesima strukturalnih oštećenja

- sudjeluju u modulaciji upalnih procesa.

 

Ekstrakt smole indijskog tamjanovca (Boswellia serrata)

Još su rane studije sredinom 80-ih godina upućivale na potencijal ekstrakta smole indijskog tamjanovca, biljne vrste možda poznatije po originalnom nazivu Boswellia serrata. Primarna djelatna tvar su bosvelične kiseline, skupine organskih kiselina koje djeluju inhibitorno na transkripcijski faktor NF-kappaB, na 5-lipoksigenazu i na produkciju leukotriena.

Od bosveličnih kiselina farmakološki je najaktivnija 3-acetil-11-keto-beta-bosvelična kiselina (AKBA). AKBA djeluje na enzimsku aktivnost poznatog enzima ciklooksigenaze-1 (COX-1) pa stoga može medijacijski djelovati na smanjenje upale. U studijama je pokazana relativno slaba farmakološka bioraspoloživost bosveličnih kiselina, pa bi stoga bilo uputno u formulacijama dodataka prehrani i budućim studijama primjenjivati sinergističke tvari, tzv. biokatalizatore, ili koristiti neki drugi pristup.

Na modelu animalnih studija kod eksperimentalnih životinja kod kojih je induciran artritis, primjenom bosvelične kiseline pronađen je inhibitorni učinak na leukocite i značajno je smanjena koncentracija upalnih medijatora (IL-1β, IL-6, TNF-α, IFN-γ i PGE2) te povećana koncentracija IL-10. Prve kliničke studije sugerirale su učinkovitost kod autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Novije kliničke studije pokazale su kako je kombinacija ekstrakata Boswellie serrate i Curcume longe u dozi od dva puta na dan po 500 mg bila učinkovitija nego primjena selektivnog COX-2 inhibitora celecoxiba u dozi od 100 mg dva puta na dan,  na 54 ispitanika, bez primijećene toksičnosti.


Glukozamin-sulfat

Smatra se najprimjenjivanijim dodatkom prehrani za terapiju osteoartritisa. In vitro studije upućuju na to da glukozamin može potaknuti sinovijalnu produkciju hijaluronske kiseline, te da može imati antioksidativno djelovanje na kondrocite kroz učinke genske ekspresije na inducibilnu sintazu dušičnog oksida.

Blagotvorni učinak glukozamina na zdravlje zglobova rezultat je višestrukog mehanizma djelovanja, a jedan od mehanizama uključuje povoljno djelovanje na kapilarnu propusnost (K trans) kod pacijenata s degeneracijom patele, i to nakon 6 mjeseci primjene.


Metilsufonilmetan (MSM)

Ta organosumporna molekula prirodno je prisutna u tijelu čovjeka u cerebrospinalnoj tekućini, plazmi. Značajan je donor biološki dostupnog sumpora u mnogim biokemijskim reakcijama, pri stvaranju novih tkiva zglobnih sveza i mišića. Smatra se da MSM posjeduje kemopreventivna svojstva, protuupalno djelovanje, neutralizacijsko djelovanje na reaktivne kisikove vrste, antiaterosklerotično djelovanje, te inhibicijsko djelovanje na sintezu prostaciklina 2 (PGI2).

Neke od kliničkih studija koristile su model od 120 ispitanika, pri čemu je eksperimentalna skupina primjenjivala 5 grama MSM-a i, ili 7,2 mg bosvelične kiseline,  ili 1.500 mg glukozamin sulfata. Kombinacija MSM-a i bosvelične kiseline pokazala se učinkovitijom u usporedbi s klasičnim pristupom primjene isključivo glukozamin sulfata.


Vitamini, biljni i drugi djelatni sastojci u strategiji suplementacije

U podlozi bolova i kroničnih bolesti zglobova su nekontrolirani upalni procesi. No, upalni proces je sam po sebi normalni fiziološki odgovor i nipošto ne smije biti zaustavljan. Problem je u prekomjernoj inflamaciji i nesrazmjeru upale i protuupale. To je važno istaknuti budući da su na tržištu dodataka prehrani u SAD-u postojali dodaci prehrani koji su se reklamirali kao oni koji zaustavljaju upalu. Američka FDA pritom je zauzela stav koji su prihvatili i odgovorni proizvođači dodataka prehrani. Dakle, bit primjene dodataka prehrani koji djeluju blagotvorno na zglobove nipošto nije u zaustavljanju imunoinflamacijskih procesa već u njihovom modulacijskom učinku na takve procese.


Omega-3 masne kiseline

Katkada popularno nazivane vitaminom F, te su dugolančane masne kiseline jedan od najznačajnijih i najpotentnijih protuupalnih agenasa u hrani, ali prije svega u koncentriranim dodacima prehrani. Još je 2012. godine napravljen pregledni rad znanstvene literature, koji je zaključio da su EPA i DHA, dugolančane višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja i morske hrane, umjereno korisne u olakšavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Ispitanici iz mnogih studija tog preglednog rada, ustvrdili su da su tijekom razdoblja uzimanja omega-3 masnih kiselina imali kraća razdoblja jutarnje ukočenosti i oticanja zglobova, kraća razdoblja bolova i manje potrebe za protuupalnim lijekovima.


Kurkumin (Curcuma longa)

Rizoma kurkume koristi se u indijskoj i tradicionalnoj medicini s ciljem smanjenja upalnih procesa. Kurkumin, već poznata biološki aktivna tvar, modulira ključna molekularna mjesta koja reguliraju upalu, uključujući COX-2, 5-LOX, transkripcijske faktore, citokine, receptore i molekule adhezije za staničnu površinu. U nekim studijama pokazalo se da kurkumin može produljiti performanse hodanja te da može djelovati povoljno na cjelokupan inflamatorni status, što je bilo mjerljivo kroz parametar CRP (C-reaktivogi proteina).

Godine 2014. objavljena je nasumična, dvostruko slijepa i placebom kontrolirana studija na 40 ispitanika s dijagnozom osteoartritisa koljena. U skupini ispitanika bila je tri puta na dan primijenjena doza od 500 mg patentiranog kurkumina. U toj kombinaciji primjenjivao se piperin kao sinergijski biokatalizator kinetike kurkuminoida. Ispitna skupina od 19 dobrovoljaca s blagim do srednje osteoartritičnim promjenama koljena iskazala je značajno poboljšanje, mjerljivo kroz standardiziranu WOMAC, VAS i LPFI ljestvicu, u odnosu na 21 ispitanika u placebo skupini.


Prolin

Neesencijalna aminokiselina koja zajedno s vitaminom C sudjeluje u procesu hidroksilacije prolina, biokemijskom procesu esencijalnom za kolagen. Rijetko kada se ciljano dodaje u formulaciji dodataka prehrani, no često je sastavni dio aminokiselinskog premiksa u sportskim dodacima prehrani.

 

Zaključak

Čini se da pravilan pristup samopomoći i liječenju poremećaja zdravlja zglobova ne uključuje, dosad često primjenjivanu strategiju samo jedne biološki aktivne komponente, već više biološki aktivnih tvari, različitih mehanizama djelovanja.

U primjeni takvih strategija i intervencija suplementacijom, važno je osigurati protuupalno djelovanje, modulaciju medijatora upale, ali i podršku regeneraciji strukturalno oštećenog tkiva.

 

Literatura:

Sharma ML, Bani S, Singh GB. Anti-arthritic activity of boswellic acids in bovine serum albumin (BSA) induced arthritis. Int J Immunopharmacol 1989 11(6); 647-652

Krüger P, Daneshfar R, Eckert GP, Klein J, Volmer DA, Bahr U, Müller WE, Karas M, Schubert-Zsilavecz M, Abdel-Tawab M. Metabolism of boswellic acids in vitro and in vivoDrug Metab Dispos 2008 Jun; 36(6); 1135-1142

Kizhakkedath R. Clinical evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata extracts in the management of knee osteoarthritis.Mol Med Rep. 2013 Nov;8(5):1542-8.

Umar S, Umar K, Sarwar AH, Khan A, Ahmad N, Ahmad S, Katiyar CK, Husain SA, Khan HA. Boswellia serrata extract attenuates inflammatory mediators and oxidative stress in collagen induced arthritis. Phytomedicine. 2014;21(6):847-56.

Notarnicola A, Maccagnano G, Moretti L2, Pesce V2, Tafuri S3, Fiore A2, Moretti B. Methylsulfonylmethane and boswellic acids versus glucosamine sulfate in the treatment of knee arthritis: Randomized trial. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(1):140-6.


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner